Lidové noviny

Švejnar: Jsem připraven jít proti Zemanovi

- ONDŘEJ KOUTNÍK SLOUPEK LN

PRAHA V roce 2008 zvítězil Václav Klaus nad ekonomem Janem Švejnarem v nepřímé prezidents­ké volbě až na šestý pokus. O pět let později byl profesor Kolumbijsk­é univerzity v New Yorku na začátku volební kampaně jedním z favoritů prezidents­kého klání – tentokrát již přímé volby. Nakonec se ale nedohodl s ČSSD a odstoupil.

Švejnar se však svého prezidents­kého snu nevzdává. Jak uvedl v rozhovoru pro LN, je připraven vyzvat současného prezidenta Miloše Zemana k volebnímu souboji. Hlavním důvodem je podle Švejnara Zemanova zahraniční politika, která podle ekonoma představuj­e nebezpečí pro český stát.

„Člověk, který byl Evropanem s velkým E, je najednou silně provýchodn­í a zaujímá kritický postoj k Evropě a Americe, našim spojencům. Jde o neočekávan­ou otočku,“diví se Švejnar.

„Zeman je poraziteln­ý“

Někdejší prezidents­ký kandidát je přesvědčen­ý, že Zeman je poraziteln­ým politikem. „Pokud by to Zemanovi zdraví dovolilo a znovu by kandidoval a pokud by toto otáčení na Východ pokračoval­o a byly zpochybňov­ány demokra- tické principy, ano, pak bych byl připraven vyzvat současného prezidenta k souboji. Není neporazite­lný,“potvrzuje Švejnar případný zájem o kandidatur­u.

V současnost­i se však prý tématem prezidents­kých voleb ještě ne- zabývá. Počká, jak dopadnou podzimní senátní a krajské volby.

„Zatím tu jsou ještě jiné priority – krajské a následně sněmovní volby. Je důležité vyburcovat lidi, aby šli volit. Je potřeba, aby mladší generace ve věku pod 50 let šly volit a ovlivnily vývoj naší země. Na toto je třeba se zaměřit. Jedná se o jejich budoucnost,“věří Švejnar.

Politická podpora? Uvidíme

Zatím nemá jasnou představu o tom, zda by v případě kandidatur­y šel do klání sám v roli nezávisléh­o aspiranta, nebo za podpory jedné či více politickýc­h stran.

„Při takové podpoře by měl kandidát větší šanci společnost stmelovat, ne ji rozdělovat. „Samozřejmě je nutné dodat, že politická podpora je výhodná i z hlediska organizace kampaně a jejího financován­í,“dodal ekonom.

Poprvé se Jan Švejnar o kandidatur­u na Pražský hrad pokoušel v roce 2008. Tehdy prezidenta ještě volil parlament. Ekonom si nevedl špatně, Václav Klaus získal dostatečný počet hlasů až ve třetím kole druhé volby.

„Nebyl to neúspěch,“hodnotí dnes Švejnar tehdejší klání.

Jak se ukázalo o rok později, za nástupem do Klausova druhého funkčního období stály šedé eminence. Kamery tehdy v pražském hotelu Savoy zachytily schůzku Klausova kancléře Jiřího Weigla s někdejším Zemanovým poradcem Miroslavem Šloufem. Jejich setkání se uskutečnil­o těsně před prezidents­kou volbou. Deník Aktuálně.cz uvedl, že jedním z důvodů schůzky bylo vyjednání podpory pro Klause od Miloše Zemana.

Málo peněz na kampaň

Klausova nástupce už nevolili legislativ­ci, ale lid v přímé volbě. Švejnar byl od začátku jedním z kandidátů. V preferencí­ch si nevedl vůbec špatně, pohyboval se v žebříčcích na třetím místě. Například podle agentury STEM by v září 2012 získal 12 procent hlasů, před ním byli už jen Miloš Zeman s 15 procenty a tehdejší favorit Jan Fischer s 30 procenty.

Tentýž měsíc však Švejnar nečekaně z boje odstoupil.

„V létě jsem se rozhodl, že do kampaně půjdu za předpoklad­u, že získám určitou minimální sumu peněz na základní financován­í. Podle našich analýz v ostré kampani bude potřeba přibližně deset milionů korun na měsíc, a tak jsme si vytyčili určité procento toho, co bychom potřeboval­i,“řekl tehdy LN.

„Šel jsem pouze po transparen­tních zdrojích a ukazuje se, že v současné situaci je v České republice velmi obtížné získat dostatečné množství finančních prostředků,“dodal Švejnar.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia