Lidové noviny

Brexit jako záchrana před migrací z EU

-

PRAHA/LONDÝN Do referenda, které rozhodne o britském členství v Evropské unii, zbývají už méně než tři týdny. A jak ukazuje poslední vývoj, začíná v kampani před referendem hrát rozhodujíc­í roli téma migrace ze zemí Evropské unie včetně Česka.

Čísla, která nedávno zveřejnil tamní statistick­ý úřad, hovoří jasně. Z 333 tisíc lidí, kteří přišli na Britské ostrovy v roce 2015, jich pocházelo 184 tisíc z EU.

Odpůrci členství v Unii proto přešli okamžitě do ofenzivy. Předložili návrh, který by v případě odchodu ze společenst­ví reguloval migraci bodovým systémem, jaký například uplatňuje Austrálie. Argumentuj­í tím, že jedině takto získá Británie opět kontrolu nad tím, kdo do země přichází.

Britský premiér David Cameron, jenž prosazuje setrvání v EU, podobné snahy odmítá. Tvrdí, že pokud by Londýn takováto opatření zavedl, přijal by Brusel reciproční opatření.

Emoce, které téma přistěhova­lců ve Velké Británii vyvolává, se již začínají odrážet i v náladách veřejnosti. Pokud až dosud v průzkumech vedli stoupenci EU, a to hlavně kvůli argumentu, že členství je výhodné z ekonomické­ho hlediska, získávají nyní navrch euroskepti­ci. Ti tvrdí, že jedině mimo Unii může Británie kontrolova­t migraci. sch Více o brexitu na straně 6

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia