Lidové noviny

Pan Pětiletka

- PETR KAMBERSKÝ

Před devíti lety si velká část české levice dělala naděje, že by mohla dostat z Hradu nenáviděné­ho Václava Klause. Chvíli se zdálo, že jejich sen vystřídat jej Janem Švejnarem je na dosah – Klaus zvítězil až napošesté. Ale byla to od počátku bláhová naděje. Obhájce trůnu sice neměl dostatek hlasů, ale kandidát socialistů a zelených na tom byl ještě hůře. Volbu rozhodla KSČM, která sice nehlasoval­a pro Klause, ale zároveň vždy spolehlivě blokovala Švejnara.

Jistou naději měl česko-americký ekonom i v roce 2013, kdyby jej bývala opět podpořila ČSSD nebo kdyby získal dostatek peněz. Ale Zdeněk Bakala měl v prezidents­kém závodě Karla Schwarzenb­erga, tudíž nemohl pomoci. A co dnes?

Z hlediska ideálních typů učence Maxe Webera by jeho souboj se Zemanem byl takřka ukázkový. Prozápadní univerzitn­í profesor versus provýchodn­í hospodský bavič. Jenže Jan Švejnar svou šanci už nejspíš promarnil. Proti němu hovoří jedna zásadní námitka: roky jej takřka nevidíte, ukáže se jednou za pětiletku – zrovna když by mohl být prezidente­m.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia