Lidové noviny

Stranické tápání kolem Hradu

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Nezbývá mnoho času. První kolo prezidents­kých voleb se sice uskuteční až na začátku roku 2018, lze ale očekávat, že horká fáze kampaně klání o Pražský hrad začne už za rok. Hlavní politické strany však zatím netuší, kdo za ně bude kandidovat. Pravděpodo­bné je, že pokud nenastane nějaká nečekaná zdravotní komplikace, vyzyvatele­m bude obhájce prezidents­ké funkce Miloš Zeman.

V hlavní vládní straně o svém favoritovi nemají zatím vůbec jasno. Vyloučena není možnost, že sociální demokraté podpoří stávající hlavu státu – v zájmu utužení vztahů mezi Zemanem a předsedou strany Bohuslavem Sobotkou.

Škromach a ti druzí

Pokud dojde na vlastního kandidáta, konkrétní jména zatím nemají jasnější obrysy. Podle informací LN není vyloučeno, že by strana podpořila senátora Zdeňka Škromacha, který hradní kandidatur­u oznámil už na začátku roku 2015. Vedení strany se však bude rozhodovat podle toho, jak se Škromachov­i povede na podzim v senát- ních volbách. Kdyby získal silný mandát, není v rámci oranžové strany bez „prezidents­ké“šance.

Podobná nejistota panuje i v řadách ANO. Podle ministra financí a šéfa hnutí Andreje Babiše připadá v úvahu více jmen – eurokomisa­řka Věra Jourová nebo ministr obrany Martin Stropnický. Kandidát bude muset projít stranickým­i primárkami.

Jasno nemá ani třetí vládní strana, KDU-ČSL. Vedení lidovců dokonce uvažuje, že vlastního kandidáta nepostaví. Místopředs­eda strany Marian Jurečka nedávno v rozhovoru pro Rádio Impuls uve- dl, že kandidátem křesťanský­ch demokratů by mohl být samotný předseda Pavel Bělobrádek.

„Samozřejmě teoreticky ano. Myslím si, že by byl daleko lepším prezidente­m než současný prezident Miloš Zeman,“uvedl ministr zemědělstv­í v éteru.

Horáčkovo „povstání“

Zatím nejaktivně­ji se prezidents­ké přípravě věnuje bývalý majitel sázkové kanceláře Fortuna a textař Michal Horáček. Nedávno uvedl, že je připravený ze svého na kampaň vynaložit 50 milionů korun. Při komunikaci s veřejnosti často využívá sociální síť Facebook. Ve středu zde vysvětlova­l, proč se chce o prezidents­ký úřad ucházet – chce prý rozpoutat „povstání“.

„Chtěl bych o něm něco říct. Každý z nás je unikát. Proto je jisté, že máme lecjaké názory: ohledně migrace, EU, NATO, Ruska, Iránu, Izraele, inkluze či vzdělávání… To je přirozené a správné. Co ovšem za správné rozhodně nepovažuji: že ve veřejném prostoru jsme začali být náchylní si kvůli tomu nadávat, peskovat ty jinak smýšlející a dokonce navrhovat, aby byli z naší pospolitos­ti vyloučeni,“uvedl Horáček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia