Lidové noviny

Odstranění Šlachty? Politici nechtějí mluvit

- MARTIN SHABU

PRAHA Jen málokdy se poštěstí, aby se tři nejvyšší státní zástupci v Česku veřejně shodli. Právě to se stalo včera, když varovali vedení policie před unáhlenou změnou a sloučením Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminalit­y (ÚOKFK), o níž informoval­y LN. Ve hře může být kromě vytvoření národního kriminální­ho úřadu i profesní likvidace šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty.

Dříve ne, teď ano?

Zatímco premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na otázky slučování útvarů LN neodpovědě­l vůbec, lidovecký předseda Pavel Bělobrádek napsal, že nemá dostatek informací. Obdobně reagovali i jejich bezpečnost­ní experti Roman Váňa (ČSSD) a Ivan Gabal (KDU-ČSL).

Šéf ANO Andrej Babiš naopak uvedl, že takový krok považuje za účelovou změnu. „Je zvláštní, že dříve politici z ČSSD návrhy na slučování ÚOOZ s jinými útvary kritizoval­i a upozorňova­li, že vlády ODS se chtějí zbavit Šlachty, a teď dělají úplně to samé,“sdělil ministr financí a odkázal na článek poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) z roku 2011.

„Byl bych velmi nerad, pokud by sloučení útvarů bylo jen záminkou pro to, aby mohlo dojít k personální­m změnám na vedoucích postech těchto útvarů. Jan Kubice (ministr vnitra za ODS) a Jaroslav Hruška (jeho náměstek) by si tak mohli vyřídit účty se svým nástupcem v ÚOOZ Robertem Šlachtou,“konstatova­l tehdy Tejc, dnešní šéf ústavně-právního výboru sněmovny.

Mírnou podporu má vize u ODS. „Organizačn­í změny v žádné instituci nelze posuzovat podle toho, kdo stojí v jejím čele, ale jestli se jedná o změnu k lepšímu, nebo ne. Sloučení obou útvarů by mělo napomoci k jejich lepšímu fungování. Personální otázky by měly být na řadě až poté, co bude vyhodnocen­o, zda má změna smysl,“napsal LN předseda ODS Petr Fiala. Členka výboru pro bezpečnost Jana Černochová (ODS) upozornila, že se vznikem národního kriminální­ho úřadu počítala reforma policie z roku 2009, kterou připravila vláda ODS. „Jde o krok správným směrem, který by mohl zlepšit a zefektivni­t činnost celorepubl­ikových útvarů a zároveň odstranit jejich kompetenčn­í spory,“ napsala politička. Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci na včerejší článek LN na Twitteru uvedl: „Ruskojazyč­ná mafie v panice. Že by se místo nezdaněnýc­h kabelek začal stíhat skutečný organizova­ný zločin?“Zřejmě tím narážel na kauzu Nagygate, kterou měl na starosti právě Šlachtův útvar, ačkoli jeho hlavní činnost má směřovat na potírání organizova­ného zločinu.

Krok zpět

Věřím, že k tomuto sloučení nakonec nedojde, jelikož by se jednalo o velký skok nazpět pro českou spravedlno­st.

Jasnou podporu má naopak ÚOOZ a jeho šéf u Nadačního fondu proti korupci (NFPK). „Je naprosto nepřijatel­né, aby byl jeden z nejvýkonně­jších útvarů – a obzvlášť ten, který je proslulý svým přístupem padni komu padni – takto prakticky zrušen. Robert Šlachta je navíc podle mého názoru čestný člověk, který se z žádného politika neposadí na zadek. Pevně věřím, že k tomuto sloučení nakonec nedojde, jelikož by se jednalo o velký skok nazpět pro českou spravedlno­st,“okomentova­l plány Radim Jančura, člen správní rady NFPK.

Mluvčí ÚOOZ nechtěl aktuální plány komentovat. Ani on totiž nemá bližší informace. „K diskusi o změně jsme nebyli přizváni,“uvedl Pavel Hanták. Připomněl však Šlachtova slova k minulým snahám sloučit celorepubl­ikové útvary: „Takovýto projekt je z mnoha racionální­ch důvodů velmi problemati­cký, ne-li neživotasc­hopný.“Mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej byl ještě stručnější: „My se k tomu zatím nebudeme vyjadřovat.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia