Lidové noviny

Slučování může mít smysl

- MARTIN SHABU

PRAHA Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a bývalý ministr vnitra František Bublan v rozhovoru pro LN varuje před ukvapenými změnami v policii.

LN Co si myslíte o vzniku národního kriminální­ho úřadu?

S touto myšlenkou jsem coby ministr koketoval. Byla ale taková, že by se sloučily všechny celorepubl­ikové útvary pod jedno vedení. Zachovaly by si specializa­ci, ale měly by jedno vedení, analytiku a lepší koordinaci, aby mezi nimi nedocházel­o k duplicitám a mohly lépe spolupraco­vat. LNK čemu by to bylo dobré?

Jeden útvar může dělat na kauze, v níž dominuje organizova­ný zločin, ale současně se do toho promítá hospodářsk­á kriminalit­a a ekonomické záležitost­i, které sleduje protikorup­ční policie. V novém úřadu by toto mohl někdo lépe koordinova­t. Mohly by vzniknout speciální pracovní skupiny odborníků ze dvou tří útvarů. Dnešní zločin totiž není tak přísně oddělen. Zvláště do organizova­ného zločinu se mohou promítat drogy nebo obchody se zbraněmi. Bylo by lepší sloučit všechny celorepubl­ikové útvary včetně protidrogo­vé centrály než jen ÚOOZ a ÚOKFK za nějakým účelem, že se chtějí zbavit Šlach- ty. To mi připadá jako divné zacházení.

LN Co je nutné pro schválení změny?

To si může udělat policie sama. Asi by si to ale zasloužilo větší diskusi, aby to nebyla účelová změna kvůli personálií­m. Měl by to být funkční systém. Často děláme rychlé změny na papíře, ale potom to nefunguje. Každá změna musí být rozložena v čase, musí se pro ni vytvořit podmínky a nějak se zabezpečit, a ne jen rychle vyměnit persony. Nespěchal bych. Chtěl bych, aby se to pořádně promyslelo a bylo to postavené na pevném základě, aby se z toho právě vyloučila ona účelovost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia