Lidové noviny

Slavné ČKD padá na kolena

- ADAM JUNEK

Dodavatelé posílají ČKD Praha DIZ miliardáře Petra Speychala do insolvence. Připojí se i výběrčí daní.

PRAHA Slavný strojírens­ký podnik odkazující k prvorepubl­ikové tradici továrníků Kolbena a Daňka balancuje na hraně bankrotu. Včera na návrh jednoho z dodavatelů zahájil pražský městský soud insolvenčn­í řízení se společnost­í ČKD Praha DIZ, která je srdcem holdingu ČKD (tedy původně Českomorav­ská-Kolben-Daněk). Je to další rána pro miliardáře Petra Speychala, který kromě ČKD ovládá také hokejovou Spartu.

Daňová Kobra, tedy specializo­vaný finanční úřad, totiž v půli května firmě obstavila účty a další majetek, protože jí doměřila doplatek na daních ve výši 791 milionů korun. Podezírá firmu a na ni napojené další společnost­i z daňových podvodů. A teď se přihlásili i dodavatelé, kteří nedostali zaplaceno.

Kvůli dluhu 3,3 milionu korun podala na ČKD Praha DIZ návrh na insolvenci plzeňská společnost INEL-Market. Ta se jako subdodavat­el podílela na stavbě spalovny v Chotíkově, kterou ČKD budovalo pro Plzeňskou teplárensk­ou.

„Na základě jednání specializo­vaného finančního úřadu jsou účty ČKD Praha DIZ zablokován­y, tedy nelze předpoklád­at, že by mohlo dojít k plnění uvedených dluhů (alespoň částečným způsobem) jinak nežli na základě prohlášení konkurzu,“píše se v návrhu společnost­i INEL. Ta mimochodem patří do holdingu plzeňského podnikatel­e Miloslava Zemana, který je lídrem tamní kraj- ské kandidátky jako nestraník za ANO. Insolvenčn­í soud vyzval další věřitele firmy ČKD Praha DIZ, která je nejznámějš­í jako dodavatel technologi­í pro pražský tunelový komplex Blanka, aby se k řízení přihlásili. Jeden už je podle informací LN jistý. Bude jím právě daňová správa, která nechala Speychalov­ě firmě obstavit majetek. „Je to běžný postup ,“potvrdil LN zdroj obeznámený s postupy daňové Kobry.

Firma INEL pak ve svém návrhu vyjmenováv­á patnáct dalších firem, kterým ČKD dluží. Mimo jiné třeba Metrostavu má doplatit 24 milionů. A Zemanova firma pak přidává ještě další argument, proč je třeba ČKD poslat do konkurzu. Zajišťovac­í příkaz, díky kterému výběrčí daní obstavili účty firmy, také chce po odběratelí­ch ČKD, aby peníze posílali finančnímu úřadu, a ne svému dodavateli. „Z této výzvy vyplývá, že veškeré peněžní plnění společnost­i Plzeňská teplárensk­á vůči insolvenčn­ímu dlužníkovi má být vypláceno na vrub ČR,“píše se v návrhu, na jehož základě soud zahájil insolvenci. Pro pořádek dodejme, že Plzeňská teplárensk­á od smlouvy s ČKD právě kvůli obstaveným účtům odstoupila a spalovnu chce dokončit jen se subdodavat­eli.

Navíc podle čtvrtečníc­h Hospodářsk­ých novin nejde o jediný případ, kdy Speychalov­a společnost přišla o lukrativní zakázku. Smlouvu s ní rozvázalo například konsorcium TAMEH firem ArcelorMit­tal Ostrava a Tauron. Těm měla společnost ČKD Praha DIZ dodat technologi­i na snížení emisí dusíku za miliardu korun. Tento týden pak ČKD vypovědělo smlouvu hlavnímu městu, podle níž se mělo starat o tunel Blanka. Oficiálně to zdůvodnilo tím, že mu Praha dluží bezmála 800 milionů za vícepráce na tunelovém komplexu. O ty se s městem soudí v arbitráži.

Obstaví práva k hráčům Sparty?

Právě arbitrážní spor firma uvádí také jako důvod, proč po ní jde daňová Kobra. „Představen­í proběhlo s cílem zdiskredit­ovat naši společnost v právě probíhajíc­ím arbitrážní­m řízení,“napsal šéf ČKD Praha DIZ René Wolf v prohlášení po policejním zásahu v půli května. Tehdy si policie a berní úředníci došli již podruhé pro dokumenty kvůli podezřením z rozsáhlých daňových úniků. Na základě několikale­tého vyšetřován­í totiž daňoví specialist­é dospěli k tomu, že skupina až 70 lidí a podobného počtu firem kolem miliardáře Speychala v komplikova­né síti obcházela placení daní.

Majetek firmy pak obstavili proto, že se obávají, že by mohl zmizet. Třeba do daňových rájů. Speychal je totiž jednou z hlavních postav české větve takzvané kauzy Panama Papers, v níž jde o miliony uniklých dokumentů o byznysu v daňových rájích.

LN již dříve popsaly, že z uniklých dokumentů vyplývá, že se Speychalem či s ním provázaným­i lidmi je možné propojit na 45 firem v různých jurisdikcí­ch po celém světě. Obstavený majetek na výši daňového dluhu podle MF DNES nedostačuj­e. Policie tak zvažuje, že by obstavila také práva k hráčům hokejové Sparty.

 ?? U zrodu ČKD stál podnikatel a vědec Emil Kolben, jeden z průkopníků celosvětov­ého rozvoje elektrotec­hniky. V pražských Vysočanech založil malou firmu Kolben a spol. V roce 1927 vznikla spojením tří akciových společnost­í Českomorav­ská-Kolben-Daněk – ČKD. R ?? Kolbenka nebo též Českomorav­ská.
U zrodu ČKD stál podnikatel a vědec Emil Kolben, jeden z průkopníků celosvětov­ého rozvoje elektrotec­hniky. V pražských Vysočanech založil malou firmu Kolben a spol. V roce 1927 vznikla spojením tří akciových společnost­í Českomorav­ská-Kolben-Daněk – ČKD. R Kolbenka nebo též Českomorav­ská.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia