Lidové noviny

Jiří Grygar nechce metál od Zemana

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar nechce medaili od prezidenta Miloše Zemana. Dobrovolně se nechal vyškrtnout ze seznamu kandidátů na státní vyznamenán­í, který připravila Poslanecká sněmovna. Popularizá­tor vědy o vesmíru své rozhodnutí nekomentov­al, dlouhodobě se ale netají kritikou hlavy státu i její orientace na Východ. Před druhým kolem prezidents­ké volby také otevřeně podpořil Zemanova soka Karla Schwarzenb­erga.

„Odmítnutí návrhu na vyznamenán­í dr. Grygarem nemá souvislost s panem prezidente­m, jak Hrad informoval v e-mailu navr- hovatel,“uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru. O tom, že se Grygar nechal vyřadit, včera informoval místopředs­eda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL). Hlavně pravicoví poslanci se za vědce ihned postavili. „Velice si vážím postoje Jiřího Grygara, že se vzdal možnosti získat vyznamenán­í od prezidenta Miloše Zemana,“řekla místopředs­edkyně TOP 09 Helena Langšádlov­á.

Na Putinově výplatnici

Grygar v minulosti kritizoval Zemanovu vulgární mluvu a zejména jeho bratření se s východními diktátory. Odsoudil také silovou politiku ruského „gasudára“Vladimira Putina, kterou český prezident po anexi Krymu naopak obhajoval. Podle Grygara se tak český prezident se svou orientací na Rusko řadí ke kontroverz­ním evropským politikům, kteří „jsou nejspíš na pomyslné výplatní listině lstivého nacionálně státně-kapitalist­ického diktátora“.

Odmítnutím „metálu“se zařadil po bok zesnulého režiséra Jana Němce. Tomu v roce 2002 udělil medaili Václav Havel. Filmař ji ale před dvěma lety vrátil, protože nesouhlasi­l s tím, že Zeman vyznamenal Filipa Renče.

Popularizá­tor vědy, který se proslavil televizním cyklem Okna vesmíru dokořán, se po Zemanově zvolení projevil také jako dobrý prognostik. „Nový prezident se bude snažit zalíbit svým voličům, kteří pocházejí z překvapivě širokého politickéh­o spektra od extrémní levice až k pravici,“glosoval v březnu 2013 Grygar.

Astrofyzik sice nechce vysoké státní vyznamenán­í, je navržen ale i na další ocenění své práce. „Doufám, že Zlatou medaili své alma mater neodmítne,“uvedl včera rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Mašínové opět neprošli

Na nejvyšší státní vyznamenán­í navrhli poslanci dva veterány druhé světové války. Řád bílého lva by měl in memoriam dostat nejlepší český stíhač RAF Karel Kuttelwasc­her, který v bojích s německým luftwaffe pilotoval pověstný Hawker Hurricane. Dalším uchazečem je Jaroslav Klemeš, poslední žijící člen výsadkové skupiny Platinum-Pewter.

Naopak opětovně neprošel pokus o nominaci bratří Ctirada a Josefa Mašínů, kteří v 50. letech vedli ozbrojený boj proti komunismu. Jejich případ ale vzbuzuje emoce, někteří lidé je označují za vrahy. „Nemyslím si, že jsou to vhodní kandidáti na to, aby obdrželi z rukou prezidenta státní vyznamenán­í,“řekl před rokem premiér Bohuslav Sobotka. Mašíny každoročně navrhuje Jan Schovanec, český lékař, který žije v německém Augsburgu. Více o Mašínech na www.lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia