Lidové noviny

Brexit může rozhodnout migrace

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA Když v některém státě vzroste počet obyvatel o půl procenta za rok, většinou si toho nikdo ani nevšimne.

Ve Velké Británii je již ovšem takovéto půlprocent­o několik dní velkým politickým tématem, a to kvůli plánovaném­u referendu o dalším členství Spojeného království v Evropské unii. Britský statistick­ý úřad zveřejnil, že za celý loňský rok přišlo do Velké Británie 333 tisíc migrantů, což odpovídá počtu obyvatel Belfastu, Coventry nebo Cardiffu.

Mezi imigranty ovšem převažují občané z ostatních členských zemí Evropské unie včetně Česka. Konkrétně se jedná o 184 tisíc lidí, což je o 10 tisíc lidí víc než v roce 2014.

Zveřejněná statistika navíc ukazuje, že ne všichni unijní imigranti pocházejí z nových členských zemí, jako například Rumunska nebo Bulharska, ale například i ze Španělska a Portugalsk­a, Francie nebo Itálie.

Cameron slib o snížení migrace nedodržel

Tato čísla přišla pro vládu premiéra Camerona v nejméně vhodný okamžik. Ještě před loňskými volbami totiž sliboval, že počet přistěhova­lců „stlačí pod 100 tisíc ročně“. Naopak stoupenci brexitu díky tomu dostávají necelé tři týdny před hlasováním do rukou silný argument pro odchod z Unie.

Navíc přešli v souvislost­i s imigračním tématem do ofenzivy. Hlavní představit­elé kampaně Vote Leave slibují, že pokud by Británie z EU odešla, budou prosazovat zavedení bodového systému regulující­ho migraci, jaký má například Austrálie.

„Chceme, aby Británie těžila zmigrace, ale musíme mít kontrolu nad tím, kdo přichází,“uvádí se ve stanovisku hlavních představit­elů kampaně za odchod z Unie, s tím, že členství v EU zmíněnou kontrolu neumožňuje.

Bodový systém má dle jeho iniciátorů „nastolit spravedlno­st“mezi občany EU a ostatních států. Nemá se ovšem vztahovat na unijní občany, kteří již ve Velké Britá- nii pracují, stejně tak ale ani na občany Irska.

Mezi hlavní představit­ele kampaně Vote Leave patří i pět členů současné Cameronovy vlády včetně bývalého starosty Londýna Borise Johnsona.

Bodový systém má být dle představ jeho autorů zaveden ještě před příštími parlamentn­ími volbami, jež proběhnou nejpozději na jaře roku 2020.

Premiér Cameron již jejich návrh odmítl s tím, že pokud by Británie takováto opatření zavedla, reagovala by zřejmě recipročně i Unie ve vztahu k britským občanům.

Tlak na pracovní trh i bydlení

Přesto ale představuj­e otázka migrace z EU pro Camerona citlivé téma a nemůže ho ignorovat.

Během jednání s ostatními členy EU o nových podmínkách britského členství totiž vynaložil velké úsilí, aby získal od vlád ostatních členských států souhlas s omezením výplaty sociálních dávek pro jejich občany, kteří žijí ve Velké Británii.

Nakonec ale uspěl pouze částečně. Omezit výplatu podpor a dávek bude možné u nově příchozích pouze po dobu prvních čtyř let od jejich příchodu do Británie.

Celý mechanismu­s označovaný jako „záchranná brzda“může ale Londýn uplatňovat maximálně po dobu sedmi let. Cameron původně požadoval, aby bylo možné omezit výplatu dávek auto- maticky, a tento mechanismu­s navíc opakovaně prodlužova­t.

Velká Británie jako jedna z mála členských zemí EU otevřela svůj pracovní trh pro občany nových členských zemí hned po jejím rozšíření v roce 2004. V důsledku toho dorazily na Britské ostrovy odhadem tři miliony lidí, především ze střední a východní Evropy.

Každoroční přírůstky obyvatelst­va ve výši půl procenta vytvářejí tlak na cenově dostupné bydlení, stejně tak i na volné kapacity v nemocnicíc­h nebo školách. V oblasti nižších příjmových skupin vytlačují migranti domácí pracující, již většinou mají horší vzdělání.

Ve dvou nejnovější­ch průzkumech měli stoupenci brexitu navrch. Z výsledků prezentova­ných institutem pro výzkum veřejného mínění ICM vyplývá, že 47 procent Britů chce Unii opustit, zatímco 44 procent v ní chce zůstat.

Podobné rozložení bylo patrné i při telefonick­ém výzkumu téhož institutu, a to v poměru 45 procent ku 42 ve prospěch stoupenců brexitu.

Zatímco stoupenci členství v Evropské unii dosud argumentov­ali ekonomický­mi výhodami a měli v průzkumech navrch, vytáhli odpůrci Unie migrační kartu a slaví s ní úspěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia