Lidové noviny

Chcete Venezuelu? Volte Podemos

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

MADRID/PRAHA Není to zase tak dávno, kdy politolog Pablo Iglesias pěl ódy na někdejšího venezuelsk­ého lídra Huga Cháveze a jeho politiku. „Cítil jsem pohnutí, když Comandante hovořil,“svěřil se po plukovníko­vě smrti zakladatel krajně levicového hnutí Podemos (Můžeme), jež volá mimo jiné po omezení škrtů, vystoupení Španělska z NATO či znárodňová­ní veškerého bohatství země „v zájmu lidu“.

Nyní politik, jenž proslul svými dlouhými vlasy v culíku, Venezuelu a její vedení tolik nepřipo- míná. Toho se ale ve Španělsku chopili jiní. Především Albert Rivera, lídr centristic­ké strany Ciudadanos, jež uspěla stejně jako Podemos v posledních parlamentn­ích volbách loni v prosinci.

Jenže právě nástup hned čtyř silných uskupení do parlamentu, roky uvyklého střídání dvou tradičních stran: lidovců (PP) a socialistů (PSOE), přivedlo zemi k patu. Nepodařilo se sestavit vládní koalici. Situaci mají vyřešit předčasné volby, k nimž Španělé zamíří 26. června.

Jedním z překvapivý­ch témat předvolebn­í kampaně se stala i Venezuela. Latinskoam­erická země, někdejší španělská kolonie s největšími zásobami energií na světě, už dlouho vrávorá nad propastí krachu. Tamní prezident, Chávezův nástupce Nicolás Maduro, musel před pár týdny povolat do pohotovost­i armádu. Vedle policie je armáda asi poslední složkou, která ještě dostává mzdu. Zemi dusí zdecimovan­á ekonomika, absurdně vysoká inflace a nedostatek zboží. Albert Rivera, který minulý týden navštívil Caracas a příbuzné politickýc­h vězňů, prohlásil, že „lídři Podemos by měli využít svých kontaktů na venezuelsk­ou vládu a pomoci politickým vězňům“.

Šéfové Podemos radili Chávezovi

Připomněl tak začátky některých členů hnutí včetně Iglesiase a „dvojky“partaje Íňiga Errejóna, kteří roky působili jako poradci Chávezova režimu. Caracas v letech 2002 až 2014 zaplatil zhruba čtyři miliony eur think thanku CEPS, vedenému Iglesiasem. Objevilo se tak podezření, že i hnutí Podemos vzniklo z „venezuelsk­ých peněz“, což ale strana odmítá a španělský soud jí dal za pravdu. Přesto se v zemi dosud řeší dokument, který v dubnu zveřejnil deník ABC, s Chávezovým podpisem na výplatu více než sedmi milionů eur CEPS s cílem vy- volat „politické změny (ve Španělsku) spojené s bolívarsko­u revolucí“, popsal server Politico.com. Podemos dokument označili za podvrh.

Snaha protlačit téma Venezuely do středu španělské politické debaty je podle řady odborníků, které oslovil list El Mundo, ukázkou, že strany nemají nová témata a bojí se kreativity před nadcházejí­cími volbami. Napětí ale zjevně roste a zatímco Podemos posilují – poté, co se před měsícem spojili se Sjednoceno­u levicí, v průzkumech přeskočili socialisty a jsou na druhém místě po lidovcích –, Ciudadanos v odhadech mírně slábnou. Někteří komentátoř­i navíc Riverovu cestu do Caracasu označili za spíše „prospěchář­skou než prospěšnou“.

Na druhou stranu, když španělský parlament minulý měsíc hlasoval o výzvě Madurově režimu, aby propustil politické vězně, PP, PSOE i Ciudadanos řekli jasné ano. A Podemos se zdrželi.

Odpůrci španělské krajně levicové strany Podemos varují před nadcházejí­cími volbami: „Dáte-li hlas této straně, přiblížíte Španělsko rozpadajíc­í se Venezuele.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia