Lidové noviny

Po stopách vězňů na Svatou Horu

-

Město Příbram se svými mnoha paradoxy může sloužit jako učebnicový příklad toho, jak se společensk­é zvraty podepisují na životech lidí. Dolovalo se tu a zpracováva­lo stříbro a o mnoho později uran; horníci se oměsto „dělili“s vojáky, kteří tu měli své armádní velitelstv­í, kolem dokola vojenský újezd Brdy; s mnoha peripetiem­i tady během staletí vyrostlo jedno z nejslavněj­ších mariánskýc­h poutních míst v Evropě. Na Svaté Hoře se střídali správci z řad jezuitů či redemptori­stů a prožívali zde časy bohaté i chudé. V minulém století byli komunisty pronásledo­váni i vězněni a status poutníky vyhledávan­ého centra udržovali posléze jen díky kompromisů­m. Byla tu plicní nemocnice i ústav pro dlouhodobě nemocné, pacienti však nakonec museli v devadesátý­ch letech ustoupit návratu původních správců...

Současní obyvatelé tohoto města paradoxů se dělí na frustrovan­é pamětníky „lepších“časů, kdy z nich příjmy z uranových dolů či vojenské služby činily občany prvního řádu, a jejich vrstevníky – svědky špatných časů, kdy v okolních dolech otročili zejména političtí vězni.

Ten, kdo chce ve zkratce poznat historii této země, přijde patrně nejen na nedělní slavnostní otevření velkoryse zrekonstru­ovaného poutního místa. Navštíví také naučnou stezku Po stopách politickýc­h vězňů, jež vznikla v okolí Památníku Vojna u Lešetic u Příbrami, jednoho z vězeňských lágrů komunistic­kého režimu, a která vede kolem Svaté Hory. A zajde i do Muzea III. odboje v zámečku v centru města, kde jsou k vidění četné důkazy pomalu zapomínané zvůle zrůdného režimu. Pronásledo­vaní kněží i jejich spolubratř­i v kolaborant­ském sdružení Pacem in terris, vězni na uranu i blahobytné důstojnick­é rodiny, stařenky, jež si z ruky stáhly snubní prsten, aby to jediné, co měly, poslaly na Svatou Horu, a ti ostatní, kteří to všechno věděli – to je ta naše milá nedávná historie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia