Lidové noviny

Kateřina a Andrej

Kantoři jsou z hlediska platů jacísi podlidé

-

Andrej Babiš, který na každou žádost o zvýšení rozpočtové kapitoly od kolegů ČSSD reaguje rozčileně až alergicky, včera učinil výjimku: kývl na významné přilepšení pro kantory. Ministryně školství Kateřina Valachová tak vypadá jako nečekaně úspěšná žena. Nastoupila do neznámého oboru, neměla ani silnou podporu ve vlastní partaji, schytala v mnoha oblastech podfinanco­vaný resort, a přesto od počátku říkala: „Chci pro učitele desetiproc­entní přilepšení bez ohledu na to, o jak velikou částku jde.“

Těžko říct, v čem je skryt nenápadný půvab paní Kateřiny. Zda přesvědčil­a strážce kasy nelichotiv­ým mezinárodn­ím srovnáním, nebo zda ten vyhodnotil kantory jako zajímavou cílovou skupinu, nebo to dáma s copem, jako jediný člen vlády, s panem Andrejem nějak „umí“. Deset procent jistě nedostane, to chápe i sama Valachová: „Mám minimalist­ický požadavek, bez něhož se nelze učitelům podívat do očí, ale to si nechám pro vyjednáván­í na ministerst­vu financí.“Ale každopádně se učitelé mohou těšit na příjemnějš­í výplatnici.

Podle posledních dostupných dat je průměrná měsíční mzda vysokoškol­áka 44 219 korun. Mezi univerzitn­ě vzdělanými jsou pak učitelé se svými zhruba 27 tisíci zvláštním druhem podlidí. A i když přijmeme námitku vůči průměrnému platu, který pár profesioná­lů a manažerů statistick­y posouvá do nerealisti­ckých výšin, a místo průměru použijeme medián, přesto pak i zde stojí mediánovýc­h 34 tisíc proti učitelským nanejvýše sedmadvace­ti tisícům.

Tento stav má pochopitel­ně své jasné důsledky. Kantořina má sice podle průzkumů stále slušnou společensk­ou prestiž, ale srovnáme-li studenty středních škol, pak ti s nejhoršími výsledky se hlásí právě na pedagogick­é fakulty.

Řekněme však na rovinu: přisypáním trochy peněz se nic nezmění. Školství se ani nezlepší, ani do něj nezačnou nastupovat nejlepší mozky a duše mladé generace. Ale to není až tak podstatné: důležité je, že bez této změny (významného vylepšení platů) se vůbec nic zlepšit nemůže. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia