Lidové noviny

Větší než malé množství chemie

Blíží se soumrak jedovatého glyfosátu v EU. Ministr Jurečka se však s totálním herbicidem rozloučit nechce

-

íká se, že jste to, co jíte. A podle všeho také to, co stříkáte na svá pole, zahrady nebo parky. V těle šesti Čechů z deseti totiž koluje mimo jiné nebezpečný glyfosát – totální herbicid. Ukázaly to laboratorn­í testy, které Hnutí Duha nechalo udělat před třemi lety.

Není to až takové překvapení – jde o nejpoužíva­nější herbicid u nás a nepřijít s ním do styku by byl úkol hodný Jamese Bonda. Používá se na hubení plevelů na polích, v sadech nebo vinicích, často také v zahradách a na veřejných prostranst­vích, jako jsou parky nebo dětská hřiště. Zemědělci ho navíc aplikují na některé plodiny těsně před sklizní, protože to může (ale taky nemusí) za určitých podmínek urychlit schnutí úrody. Glyfosát je proto v potravinác­h i hygienický­ch potřebách, do těla se však dostane lehce i vdechnutím nebo dotykem.

Nedá se přitom říct, že jde o neškodnou „trošku“chemie, se kterou si naše tělo poradí bez následků. Respektova­ná Mezinárodn­í agentura pro výzkum rakoviny zařadila nedáv- no glyfosát na seznam pravděpodo­bných karcinogen­ů. Mezinárodn­í tým nezávislýc­h vědců došel k tomuto závěru na základě výzkumů u zvířat i lidí. Delší dobu už také víme, že glyfosát může narušovat funkci hormonální soustavy, je toxický pro lidské buňky a může projít z těla matky placentou do vyvíjející­ho se plodu. Použití glyfosátu samozřejmě nesvědčí ani přírodě a životnímu prostředí – snižuje biologicko­u rozmanitos­t, degraduje půdu a přispívá k šíření odolných plevelů.

To vše vznáší velké otazníky nad jeho dlouhodobý­m používáním. Důvodů k ukončení jeho jedovaté éry je zkrátka víc než dost. A nyní k tomu máme skvělou příležitos­t.

Konec licence. Co na to EU?

Stávající licence glyfosátu umožňující jeho aplikaci totiž skončí tento měsíc. Státy Evropské unie musejí rozhodnout o jeho budoucnost­i a popravdě – zatím to pro pesticid nevypadá dobře. Pro obnovení licence odmítly hlasovat státy jako Francie, Itálie, Německo a další. Francouzsk­á ministryně zdravotnic­tví navíc prohlásila, že země zakáže používání glyfosátu nezávisle na rozhodnutí Evropské komise. Mezitím už několik známých obchodních řetězců i u nás stáhlo glyfosátov­é herbicidy ze svých pultů s odůvodnění­m, že nechtějí přispívat k poškozován­í lidského zdraví a přírody. Poslední měsíce tedy přinesly nečekaná zčeření dosud stojatých chemických vod.

Mezi ty, kteří se s glyfosátem stále nechtějí rozloučit, patří český ministr zemědělstv­í Marian Jurečka. Tvrdí, že se bez něj naše zemědělstv­í neobejde. To je pozoruhodn­é tvrzení. Glyfosát existuje jen pár desítek let a jeho masivní používání je záležitost ještě mnohem kratší doby. Navíc pokud je skutečně nenahradit­elný, jak je možné, že je v některých zemích zakázaný a ani české ekologické zemědělstv­í glyfosát vůbec nepoužívá?

Podívejme se na to blíže. Glyfosát se používá především k hubení plevelů. Studie i dobrá zemědělská praxe ale ukazují, že mnohem vhodnějším, bezpečnějš­ím a dlouhodobě­jším řešením než používání pesticidů je například vhodný výběr a střídání plodin, pěstování smíšených kultur, orba nebo menší umělé hnojení. Velmi kritizovan­é dosoušení plodin glyfosátem není vůbec potřeba – stačí respektova­t vhodnou dobu sklizně a v případě nutnosti dosoušet zrno po sklizni.

Při bližším pohledu zkrátka zjistíme, že jestli je glyfosát někde nenahradit­elný, pak je to při špatném hospodařen­í. Chceme-li skutečně pěstovat nevhodné plodiny na nevhodných místech nevhodným způsobem, dost možná se bez enormní spotřeby pesticidů neobjedeme. Nechceme ale raději rozvíjet udržitelně­jší a bezpečnějš­í zemědělstv­í, které neničí přírodu ani životní prostředí a neohrožuje zdraví?

A kdo jiný by pro něj měl vytvářet vhodné podmínky než ministerst­vo zemědělstv­í? Další kolo rozhodován­í evropských ministrů zemědělstv­í o budoucnost­i glyfosátu se koná v pondělí 6. června. Marian Jurečka tak opět dostane skvělou příležitos­t nasměrovat české zemědělstv­í lepším směrem po boku svých moderně uvažujícíc­h evropských kolegů. Najde odvahu ji využít?

Vhodnějším, bezpečnějš­ím a dlouhodobě­jším řešením než používání pesticidů je například vhodný výběr a střídání plodin, pěstování smíšených kultur, orba nebo menší umělé hnojení

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia