Lidové noviny

O čem je nejsprostš­í úřední spis

- Ad LN 17. 5.: Zestátnit televizi?... Martin Komárek, poslanec hnutí ANO

Kontrolní otázka: Existuje úřední spis, schválený ústavními činiteli, který nemůže vysílat televize ani rozhlas před dvaadvacát­ou hodinou?

Existuje. Je to rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, které kritizuje to, že veřejnoprá­vní Česká televize odvysílala v hlavním čase, tedy v osm večer, film Kobry a užovky. Toto rozhodnutí cituje více než čtyřicet sprostých slov, která ve filmu padla. Zákon o rozhlasové­m a televizním vysílání totiž výslovně zakazuje vulgarity před desátou večer.

Česká televize, která by měla být vzorem pro dodržování norem, si ze zákona dělá… trhací kalendář. Vysílací rada ji na porušení zákona může upozornit, ale to je tak všechno, co může udělat. Nenásleduj­e žádná sankce.

Můžeme debatovat o tom, zda je vysílací zákon správný, nebo ne, když si děti v moři internetu mohou najít sprosťárny mnohem výživnější než v Kobrách a užovkách a když v denních hodinách mluví sprostě pan prezident. Ano, myslím, že zákon je zastaralý a neměl by výslovně zakazovat vulgarity. Vysílací rada by měla mít možnost svobodně posoudit, zda pořad skutečně ohrožuje duševní pohodu dětí.

Jenže ministerst­vo kultury se změnou zákona otálí, ještě ho neposlalo do sněmovny, a kdo ví, zda pošle.

Je to jako na venkově, kde jezdí cyklisti z hospody. Policajt jim nedá dýchnout, ale když přebrali příliš, tak jim, dle slavné scény z Klasika, vypustí aspoň ventilky. Vysílací rada nemůže ani vypustit ventilek.

Jsme v absurdní komedii: Česká televize bude dál porušovat zákon, aby si zvýšila sledovanos­t. Ministerst­vo zákon neopraví, aby neotevřelo konfliktní debatu.

Rodiče, kteří nechtějí, aby jejich děti poslouchal­y sprosťárny, je musejí poslat do hajan už v osm večer. A děti? Pokud nechtějí přijít o svou pravidelno­u dávku vulgarit, mohou si na oficiálním webu ústavního orgánu – Rady pro rozhlasové a televizní vysílání – své sprosťárny najít. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia