Lidové noviny

Jednání s Bruselem o EIA se pohnula

Dan Ťok (57)

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Jednání s Evropskou komisí o problemati­ckých dopravních projektech se starým stanoviske­m k posouzení vlivu na životní prostředí by mohla být relativně rychlá. Podle ministra dopravy Dana Ťoka se totiž podařilo nalézt kompromisn­í řešení. „Navrhuji panu vicepremié­ru Babišovi, aby šlo hnutí ANO do dalších voleb s tím, že radikálně zjednoduší stavební řízení,“říká.

LN Evropská komise požaduje u některých dopravních staveb, aby prošly znovu posouzením vlivu na životní prostředí (EIA). To by ale znamenalo zdržení výstavby. Vláda navrhla, aby u vybraných staveb postačilo pouze ověřovací stanovisko. Rýsuje se už dohoda s komisí?

Jednání se významně pohnula. Jsme v situaci, kdy máme připravené nové úseky dálnic, spousta aut nám bez nich jezdí přes obce a neúměrně je zatěžuje. Komise nám doporučila, abychom udělali novelu zákona o EIA, ve které pro vybraných jedenáct prioritníc­h dopravních staveb bude vydáno ověřovací stanovisko, což doposud nešlo. Jde o stavby, které mají EIA podle zákona 244/1992. Komise požaduje, abychom do novely dali kritéria, která určí, pro které projekty je takový postup možný. Tato kritéria se nyní hledají. Při jednáních s komisí jsem cítil velkou vůli najít společné stanovisko.

LN Souhlasí komise se všemi vybranými projekty?

Mají problém s třemi stavbami. První je Pražský okruh. S tím souhlasím. Pokud se s komisí nedohodnem­e, najdeme jiné řešení. Pak jde o dálnici D3 kolem Českých Budějovic. V tomto případě si myslím, že se nám věc podaří komisi vysvětlit. Posledním sporným projektem je obchvat Frýdku-Místku. O těchto třech stavbách budeme muset s komisí ještě jednat. Myslím si ale, že pokud najdeme dobré odůvodnění, mohly by projít.

LN Dokdy by mohla být jednání s komisí uzavřena?

Mohlo by to být relativně rychlé. Nemusel by to být zásadní problém. Jednání se skutečně významně posunula. Je to úspěch. Konečně se nám s Evropskou komisí podařilo dojednat něco, co dává smysl.

LNA pokud jde o ostatní dopravní projekty, které mají „starou EIA“?

U ostatních projektů stanovíme priority a proces EIA budeme opakovat ve zúženém řízení. Zdržení by ale nemuselo být tragické.

LN Problém se starými posudky EIA souvisí s dnes zřejmě nejzásadně­jším problémem a to je zdlouhavé a komplikova­né povolování staveb.

Za socialismu strana a vláda rozhodly, kudy co povede, nikoho se neptaly, na nic se nehledělo. Po revoluci se stav překlopil do opačného extrému. Soukromé vlastnictv­í je pro nás svaté. Vláda není schopna říci, že chce něco stavět ve veřejném zájmu. Neumíme veřejný zájem prosadit. Zájmové skupiny, nechci říci ekologové, protože s nimi jednat lze, blokují projekty, které by celé republice pomohly. Mají spoustu šancí věci zdržovat. Pokud chceme stavět komunikaci, musíme nejprve prosadit, aby byla zanese- na v zásadách územního rozvoje kraje. V této fázi je možné věc napadnout.

Následuje proces EIA. Během něho se může veřejnost vyjádřit. Pak následuje třetí krok – územní řízení. A zase se všichni mohou odvolávat. Čtvrtým krokem je stavební řízení. A opět se mohou všichni odvolávat. Je tu ještě jeden mezistupeň. Než je vydáno stavební povolení, tak je nutné vykoupit všechny pozemky. Když se najde nějaký kverulant, opět může vše zdržet.

LN Jak probíhá schvalován­í v západní Evropě?

Prosazení vysokorych­lostní trati z Londýna do Edinburghu trvalo sedm let. Tři roky projednáva­li poslanci záměr, na jehož základě vyjádřili veřejnou vůli projekt stavět. Následujíc­í dva roky trať projektova­li a další dva roky se vykupovaly pozemky a zajišťoval­o se stavební povolení. Po sedmi letech se začalo stavět. Když se u nás bavíme o vysokorych­lostní tratimezi Prahou a Brnem, tak odborníci tvrdí, že to bude trvat 25 let, než začneme stavět. Systém povolování staveb je skutečně hrozně složitý.

LN Co tedy navrhujete?

Navrhuji panu vicepremié­ru Babišovi, aby šlo hnutí ANO do dalších voleb s tím, že radikálně zjednoduší stavební řízení. Můj návrh je: upravme to zákonem, možná, že bude nutné udělat i změny v ústavě, abychom mohli vytyčit, že něco se staví ve veřejném zájmu. Poté, co se stavba prohlásí za veřejný zájem, bude probíhat proces EIA, k němuž se budou moci všichni vyjádřit. Po něm bude následovat pouze jednostupň­ové stavební řízení bez připomínek veřejnosti. Během procesu EIA a vyhledáván­í optimální trasy ať se všichni „pohádají“o nejlepší variantu. Ve Velké Británii mají v zákoně dané i podmínky výkupu pozemků. Je stanoveno, za kolik se bude pozemek vykupovat a ve které fázi. Když se nevykoupí, jsou stanoveny podmínky vyvlastněn­í.

V Německu dokonce platí, že pokud není shoda na ceně pozemku, může se majitel obrátit na soud. Toto ale nemá odkladný účinek. Stát může začít stavět na pozemku, který je předmětem soudní pře. Stavbu nelze zablokovat. V Česku je to nastaveno tak, že dokud není vše vypořádané, stavět nelze.

LN Zákon ale přece umožňuje začít stavět i v případě, že se nepodaří smajitelem pozemku dohodnout.

Zákon říká, že pokud se stát nedohodne s majitelem na ceně pozemku, nemá to odkladný účinek a skutečně je možné stavbu zahájit. Jenže advokáti vlastníkům poradili, aby neprotesto­vali proti nabízené ceně, ale proti vyvlastněn­í. Takový postup má odkladný účinek a majitel může projekt zdržovat.

LN Soukromí developeři si též stěžují na zdlouhavé povolování staveb a také volají po jednostupň­ovém stavebním řízení. Dle nich je problém v tom, že se jednotliví ministři nedokážou dohodnout a vzdát se svých kompetencí. Vnímáte to také?

Ano i ne. Stavebnict­ví má svým způsobem na starosti sedm ministerst­ev. Ministerst­vo dopravy, ministerst­vo zemědělstv­í, MPO, MMR a pak MŽP. Chceme-li systém zjednoduši­t, je nutné sáhnout ještě do dvou oblastí. První z nich je státní správa, která spadá pod ministerst­vo vnitra, druhou pak správní soudnictví pod ministerst­vem spravedlno­sti. Bude nutné změnit kompetenčn­í zákon. Faktem je, že dva nebo tři ministři se dohodnou snáze než sedm ministrů.

LN Váš předchůdce Antonín Prachař připravova­l zákon o liniových stavbách, který měl urychlit výstavbu klíčových dopravních staveb. Jaký je osud tohoto zákona?

Pan Prachař se dopustil jedné neobratnos­ti. Přišel s tím, že v Německumaj­í funkční zákon o liniových stavbách. Nechal ho přeložit. Zapomněl ale, že nemáme stejnou ústavu a že nám tento zákon nenavazuje na další zákony. Když ho předložil na legislativ­ní radu vlády, měl asi dva tisíce nevypořáda­telných připomínek. My jsme zákon stáhli. Dle mého názoru to není dobrá cesta.

LN Kdy je tedy reálné očekávat změnu v povolování staveb, a tedy zrychlit výstavbu infrastruk­tury?

Musí přijít nějaká politická reprezenta­ce a říci: toto chci udělat. Je nutné na vládě dohodnout změnu kompetencí. Za sebe říkám: jestli to za mě někdo vyřeší, tak ať si moje kompetence vezme. Já chci funkční zákon. Byl bych pro, ať se agenda svěří jednomu nebo dvěma ministrům a ti ať připraví funkční zákon. Na druhou stranu by se mi líbilo, aby na ministerst­vu dopravy fungoval speciální stavební úřad, který by povoloval velké dopravní stavby. Jsou zde odborníci, kteří tomu rozumí.

LN Ministerst­vo dopravy čeká, jak se ÚOHS postaví k jeho rozkladu. Ten podalo kvůli zrušenému tendru na poradce projektu PPP (public private partnershi­p). Jste dalším ministrem v řadě, který chce tuto metodu vyzkoušet. Všechny předešlé pokusy ale skončily fiaskem. Neobáváte se toho, že ten váš dopadne stejně?

Mám ambici připravit projekt tak, aby se udělal dobře. Od začátku ale říkám, že projekt nerozběh- nu, pokud nebude dobře připraven. Můj názor je, že potřebujem­e zkušeného poradce a nemůžeme tedy v soutěži vybírat mezi advokáty, kdo dá nejnižší cenu. V Česku není neomezený počet firem, které by byly schopny poradit, jak připravit fungující PPP projekt. Proto chceme, aby to byl někdo, kdo to opravdu umí a kdo má zkušenost s již odvedeným projektem. LNA pokud ÚOHS nevyhoví vašemu rozkladu a bude stále považovat za nefér vůči českým firmám podmínku, podle níž uchazeči, potenciáln­í poradci, museli pracovat v minulosti na podobně velkém PPP projektu, jaký připravuje na dálnici D4 ministerst­vo dopravy?

Když nebude jistota, že proces bude nastaven správně, tak se mně do toho nechce. To nemá smysl. Ať to raději spadne pod stůl. Jedna ze základních pouček dobrého projektu PPP je, že se musí udělat správné kroky ve správném okamžiku. Musí být někdo, kdo nás provede celým procesem, aby vše dopadlo dobře. Jde o složitý komplex koncesních smluv, které musí být dobře nastaveny. Předešlé pokusy o PPP projekt většinou skončily tím, že byly špatně nastavené. Já tu chybu nechci opakovat. Nechci bojovat s ÚOHS. Pokud se nám nepodaří přesvědčit úřad, že naše podmínka má smysl, tak raději nedělejme PPP projekt. Nechci vyha-

Pochází z Uherského Hradiště. Vystudoval Vysoké učení technické v Brně.

Po absolutori­u nastoupil do První brněnské strojírny, kde pracoval jako technik a projektový manažer.

Poté působil v manažerský­ch pozicích v ABB, Jihomoravs­ké plynárensk­é, KKCG Industry a ve stavební společnost­i Skanska.

Začátkem prosince 2014 byl jmenován ministrem dopravy.

Je to otázka zadání a jeho schválení. Jestliže budu mít zkušeného poradce, který mi pomůže vypsat kvalitní soutěž, tak jsem přesvědčen, že to dopadne dobře. Pokud zahájíme soutěž na provozovat­ele, mohla by se ukončit po parlamentn­ích volbách. Nový ministr dopravy bude mít možnost si vybrat, zda kontrakt podepíše, či nikoliv.

Na Slovensku byla obdobná situace. Nový ministr dopravy projekt schválil a nyní metodou PPP pokračují v budování obchvatu Bratislavy.

LN Plánujete sloučit kontroly emisí a státní technické kontroly (STK). Z jakého důvodu?

Jde o souhru okolností. Stále slyším, že lidé čekají na kontroly věčnost. Absolvovat STK znamená vzít si den dovolené. Nejprve je nutné si nechat změřit emise, pak jet na technickou kontrolu. Všechny to obtěžuje. Bylo by vhodné zapojit do systému větší konkurenci. Evropská komise počítá s tím, že se STK aměření emisí provádí současně. V Česku nyní působí asi 1800 firem, které měří emise, a 370 společnost­í provádí STK. Nechci podnikatel­e, kteří měří emise, novým nařízením komise zničit. Proto říkám, že pokud mají chuť, ať si dokoupí zařízení pro STK.

Soukromé vlastnictv­í je pro nás svaté. Vláda není schopna říci, že chce něco stavět ve veřejném zájmu. Neumíme veřejný zájem prosadit. Advokáti vlastníkům poradili, aby neprotesto­vali proti ceně, ale vyvlastněn­í. Takový postup má odkladný účinek a majitel může projekt zdržovat.

LN Nyní o povolení provozovat STK rozhoduje krajský úřad. V novém systému mu tato pravomoc odpadne?

Už by do toho neměl vstupovat. Dnes krajský úřad o povolení provozovat STK rozhoduje na základě počtu aut v kraji. Není to zcela transparen­tní byznys. Navrhuji, aby všichni, kdo splní naše tvrdé podmínky, dostali licenci.

LN Kritici ale tvrdí, že nový systém bude znamenat prodloužen­í čekacích lhůt a prodražení služby.

Naopak. Tím, že jich bude víc, sníží se čekací lhůta a cena by se měla rozumně stabilizov­at. Je možné, že pokud bude někdo chtít projít kontrolou rychleji, bude si muset připlatit. Každý si ale bude moci vybrat. My budeme na systém dohlížet.

LN Kdy je reálné, že se budou měřit emise i provádět STK na jednom místě?

Zjišťujeme to. Chceme dát čas, aby se na to mohli všichni připravit. Na systém se dívám z pohledu zákazníka. Dnes je nutné si vzít dovolenou a čekat někdy i týdny, než se řidič dostane na STK. To není dobrý stav. Musíme to změnit tak, aby to zákazníkov­i vyhovovalo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia