Lidové noviny

Majitelé OKD hrozí možnou arbitráží

Sledujeme vás, vzkazují státu zahraniční fondy sdružené v uskupení Ad Hoc Group, které v současnost­i ovládá zadlužené OKD

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Visí nad Českem další miliardová arbitráž? Možná. Situace v předlužené těžařské firmě OKD, jejíž úpadek řeší ostravský soud, je ostatně ideálním podhoubím pro záminku k táhlému mezinárodn­ímu sporu o velký balík peněz. Společnost, která zaměstnává deset tisíc lidí, již od začátku roku nevlastní miliardář Zdeněk Bakala, ale kontrolují ji zahraniční fondy sdružené v uskupení Ad Hoc Group. To podle informací LN zaslalo na ministerst­vo financí v uplynulých dnech dopis, v němž možnou arbitráž naznačuje.

„Omlouvám se, ale bez komentáře,“sdělil k věci mediální zástupce Ad Hoc Group Roman Pařík. Že ale dopis skutečně na resort financí dorazil, je jisté. Redakce LN měla možnost do něj krátce nahlédnout. Nejde sice o klasickou předžalobn­í výzvu, ale obsahuje varování před postupem českého státu ve věci OKD. A odkazuje se též na platné mezinárodn­í smlouvy, ke kterým se Česká republika zavázala. Právě jejich možné porušení by hypotetick­y řešil arbitrážní spor. velký povyk dopis nezpůsobil, jisté je, že mediální výstupy ohledně tématu se odteď budou důkladněji hlídat. Koneckonců ostrých vyjádření od představit­elů vlády od té doby výrazně ubylo.

Paradoxní je, že o některých událostech kolem OKD se dopis nezmiňuje. Sdružení Ad Hoc Group zjevně nevyvádí z míry, že vláda plánovala narychlo schválit úpravu insolvenčn­ího zákona, od níž si slibovala větší kontrolu nad průběhem soudního řízení. Od záměru protlačit tento takzvaný lex OKD nakonec sešlo, odborníci jej však hodnotili jako bezprecede­ntní zásah do nezávisléh­o soudnictví.

Ad Hoc Group, které sdružuje fondy Ashmore Investment Management Limited, Gramercy Funds Management LLC a M&G Investment Management Limited, v současnost­i drží majoritu akcií společnost­i New World Resources (NWR), pod níž OKD spadají. Zároveň je zřejmě největším věřitelem společnost­i. Fondy vlastní většinu vydaných dluhopisů.

Vliv na průběh insolvence ovšem Ad Hoc Group zatím mít nebude. Jménem držitelů dluhopisů v Ostravě jedná mezinárodn­í bankovní dům Citibank, který také do insolvence přihlásil největší pohledávku v hodnotě 9,5 miliardy korun. Soud ji ale nepustil do prozatímní­ho věřitelské­ho výboru, tedy jednoho z hlavních orgánů, který na soudní proces dohlíží.

Jeho tři členy jmenoval soud ve středu. Jedním z nich se podle očekávání stal právě český stát. Konkrétně Česká správa sociálního zabezpečen­í, která v insolvenci figuruje kvůli penězům, jež OKD dluží na sociálním pojištění. Kromě něj budou na insolvenci dohlížet zdravotní pojišťovna Revírní bratrská pokladna a společnost Advanced World Transport (AWT).

Dochází čas

Účast AWT, jedné z největších přepravníc­h firem ve střední Evropě, je zcela logická. Společnost byla ještě před několika lety součástí stejné skupiny jako OKD a nadále je jejím důležitým obchodním partnerem. Zároveň je třeba dodat, že minoritní podíl v ní drží podnikatel René Holeček. Ten stojí po boku uhlobarona a finančníka Pavla Tykače ve snaze OKD ovládnout. Oba dva si již vyjednali podporu hornických odborů.

V tuto chvíli se čeká, až soud určí, zda se úpadek OKD bude řešit konkurzem, nebo reorganiza­cí. O tu OKD usiluje. V případě úspěchu by těžba zůstala zachována, došlo by však k uzavření některých dolů a pravděpodo­bně k propouštěn­í. Konkurz by s velkou pravděpodo­bností vyústil v totální kolaps společnost­i.

Ten ale bude tak jako tak složité odvrátit. OKD dochází hotovost a každým dalším týdnem hrozí, že nebude na výplaty horníků. Společnost již před časem oslovila banky a silné finanční skupiny. Investovat do firmy s dluhy dosahující­mi minimálně 17 miliard korun se ale bez podpory státu chce jen málokomu.

 ?? Každým dalším týdnem hrozí, že nebude na výplaty horníků. FOTO MAFRA - ADOLF HORSINKA ?? OKD dochází hotovost.
Každým dalším týdnem hrozí, že nebude na výplaty horníků. FOTO MAFRA - ADOLF HORSINKA OKD dochází hotovost.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia