Lidové noviny

Stromy mají sázet místo lidí drony

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Bývalý přední vědec NASA přišel na nový způsob, jak čelit odlesňován­í. Došlo mu totiž, že dosavadní cesty, vyžadující lidskou sílu, jsou značně limitující. Navrhuje proto efektivněj­ší řešení, které počítá s využitím dronů. S nasazením speciálníh­o systému by tak mohlo být denně vysázeno až 36 tisíc stromů.

Každý rok je na Zemi zničeno kolem 6,5 miliardy stromů. Příčin je hned několik, od požárů a dalších přírodních katastrof přes kácení až po těžbu dřeva. Ačkoli se tento trend v posledních letech zpomalil, poměr zničených a nově vysazených stromů je stále alarmující.

Ročně až miliarda nových stromů

Stromy přitom umožňují veškerý život. Poskytují kyslík, absorbují škodlivé plyny, jako je například metan, představuj­í přírodní stanoviště pro zvířata a podporují biodiverzi­tu. Působí též jako hráz proti změně klimatu. Platí jednoduché pravidlo: čímméně stromů, tím zranitelně­jší je Země. Aby se změna výrazně projevila, musí být zachráněny miliony imiliardy stromů. Od- haduje se, že od počátku lidské civilizace klesl počet stromů až o šestačtyři­cet procent. Sázení a přesazován­í se obvykle provádí ručně, protože stromy vyžadují důkladnou péči. Jenže lidská práce má své limity.

Lauren Fletcher a jeho kolegové, kteří spolupracu­jí s OSN, proto vymysleli model, který by celý proces urychlil. Řešení? Použití bezpilotní­ch letounů. BioCarbon Engineerin­g, jak tento systém vědec nazval, by tak znamenal velkorysý přístup k životnímu prostředí, píše Globalciti­zen.org.

Drony by ulehčily lidem práci tím, že by zkoumaly terén. V případě, že by byla půda vhodná k výsadbě, snesly by se dvě až tři stopy nad zem a začaly by pálit malé lusky obsahující naklíčená semena. Ta by byla chráněna až do okamžiku, kdy by se uchytila v půdě.

Se dvěma systémy by bylo možné zasadit až 36 tisíc stromů denně. Roční cíl pak počítá až s jednou miliardou nově vysázených stromů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia