Lidové noviny

Letadla z Kunovic chtějí ovládnout USA

- MICHAL PAVEC

PRAHA Jeden z dědiců kunovickéh­o leteckého impéria míří k zajímavému úspěchu. Firma Czech Sport Aircraft se už letos může stát jedničkou na trhu malých sportovníc­h letadel ve Spojených státech. Loni tam skončila druhá, pro tento rok má ambici svou dodávku téměř zdvojnásob­it.

Americký trh je v tuto chvíli pro společnost s 69 zaměstnanc­i klíčový, dodává na něj model SportCruis­er. Loni si v USA připsala osmnáct zaregistro­vaných letadel, zatímco lídr trhu CubCrafter­s měl zapsáno 39 „sporťáků“.

Ambice firmy Czech Sport Aircraft jsou vyšší než loni. „V tuto chvíli máme pro trh v USA připraveno k prodeji šestnáct letadel. Máme i další objednávky, le- tos bychom měli do Spojených států dodat celkem 32 strojů. Je možné, že přibudou i další. První místo v kategorii malých sportovníc­h letadel je pro nás velkou výzvou,“popisuje ředitel firmy Martin Jurík.

Úspěch společnost­i – která nemá majetkově nic společného se známějším kunovickým výrobcem větších letadel Aircraft Industries – není zase tak překvapivý. České podniky už dlouhá léta platí za velmoc u malých strojů, které slouží převážně k rekreačním­u létání. Často je využívají i pilotní školy, které patří mezi zákazníky Czech Sport Aircraftu.

„V Česku máme několik výrobců malých sportovníc­h letadel. Z větších hráčů lze jmenovat ZLIN Aircraft, Jihlavan Airplanes, TL-Ultralight nebo Evektor-Aerotechni­k. Tato výroba pat- ří mezi světovou špičku co do kvality provedení, letových výkonů a vlastností strojů. Česká letadla vynikají řadou unikátních technickýc­h řešení,“míní Josef Kašpar, prezident Asociace leteckých výrobců České republiky.

Podle něj naše země nabízí pravděpodo­bně nejširší nabídku typů sportovníc­h letadel, které se ve světě vyrábí. A Czech Sport Aircraft je jedním z důležitých producentů. „Patří u nás mezi nejúspěšně­jší výrobce v kategorii lehkých sportovníc­h letadel. Vyniká silnou orientací na export s velmi širokým teritoriál­ním zaměřením,“hodnotí Kašpar.

Trochu jiná je situace v Číně. Jde o zemi s obrovským potenciále­m pro byznys, kde se sportovní letectví rozvíjí a je třeba školit nové piloty. Firma tam v blízké budoucnost­i počítá s dodáním zhruba dvaceti strojů. Dobré obchodní vazby má podle Juríka také ve Vietnamu.

 ?? Dvoumístné­ho letadla SportCruis­er se odvíjí například od výbavy, ale pohybuje se zpravidla kolem 165 tisíc dolarů FOTO CZECH SPORT AIRCRAFT ?? Cena
Dvoumístné­ho letadla SportCruis­er se odvíjí například od výbavy, ale pohybuje se zpravidla kolem 165 tisíc dolarů FOTO CZECH SPORT AIRCRAFT Cena

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia