Lidové noviny

Frankfurt neudělá nic

-

centrální banka (ECB) nechala po včerejším zasedání úrokové sazby podle očekávání beze změny, zároveň zlepšila odhad růstu ekonomiky eurozóny i míry inflace. Prezident ECB Mario Draghi ale na tiskové konferenci upozornil na trvající rizika a zopakoval ochotu evropskou ekonomiku dál podporovat uvolněnou měnovou politikou. Názory, jestli se mu to daří, se ale liší. Ekonomika eurozóny vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,5 procenta proti 0,3 procenta v tom předešlém. Inflace i přes letošní výrazný růst cen ropy zůstala minulý měsíc v záporném pásmu a Draghi upozornil, že tato situace se v příštích měsících může opakovat. Čím dál více se tak ozývají hlasy, že ECB moc neví, co má dále dělat, a tak radši nedělá nic, protože tím snad pokazí co nejméně.

loni zvýšily tržby o sedm procent na rekordních 912 miliard korun. Export firem ze sdružení automobilo­vého průmyslu pak tvořil 85 procent těchto tržeb. Za růstem a dobrými zprávami pro ekonomiku našeho autolandu stojí rekordní výroba zejména osobních vozů, která se zvýšila o čtyři procenta na téměř 1,3 milionu aut.

tašky bude možné do dvou let v obchodech jen koupit. Obchodníci zřejmě budou mít od roku 2018 zákonem zakázáno je bezplatně poskytovat zákazníkům. Výjimka bude platit jen pro tenké sáčky k balení potravin. Opatření má v návaznosti na loňskou unijní směrnici přinést novela zákona o obalech.

Air France chystají stávku na začátek fotbalovéh­o Eura. Odborové svazy pilotů letecké společnost­i Air France vyzvaly včera ke stávce, která by se měla konat na samém začátku fotbalovéh­o mistrovstv­í Evropy ve Francii od 11. do 14. června. Odborové organizace SNPL, Spaf a Alter uvedly, že se koordinují, aby protestova­ly proti nejnovější­m opatřením v aeroliniíc­h, která od středy směřují ke snížení odměn pilotů. Cílem stávky je také „zachování činnosti pilotů“v Air France, která je ohrožena rozvojem konsorcia Air France-KLM.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia