Lidové noviny

Sáblíkové hrozí, že přijde o Rio

- TOMÁŠ MACEK

PRAHA Byla to osm let trvající cesta, po které měla dojet až na olympijské hry v Riu. AMartina Sáblíková se na ně loni na mistrovstv­í světa v časovce skutečně probojoval­a.

Alespoň o tom byla přesvědčen­a. Ona sama, její kouč, čeští funkcionář­i, dokonce i soupeřky.

„Ostatní za námi tehdy chodili a gratuloval­i nám k Riu,“vypráví Stanislav Kozubek, generální sekretář Českého cyklistick­ého svazu. Jenže včera přišlo zděšení. Zrodilo se u čtení oficiálníh­o komuniké Mezinárodn­í cyklistick­é unie (UCI). V seznamu zemí, jež se do Ria kvalifikov­aly pro závody silničních cyklistek, Česko nefiguruje.

Zabouchli tím Sáblíkové dveře?

„Nikdo nic neví. Já to nechápu,“konstatova­l její kouč Petr Novák.

Jeho svěřenkyně se loni na šampionátu v Richmondu umístila v časovce do 10. místa v redukované­m pořadí zemí.

Tyto země mělymít dle kvalifikač­ních kritérií UCI zajištěna místa v časovce v Riu.

Nejednozna­čná kritéria?

Dalších patnáct účastnic mělo vzejít ze světového žebříčku zemí k 31. květnu 2016, který současně rozhodl o obsazení hromadného závodu žen. V tomto žebříčku je Česko až na 46. místě, tedy daleko za postupovým­i pozicemi.

V seznamu UCI však nemá Česko postupové místo ani v hromadném závodě žen, ani v časovce.

Funkcionář­i českého svazu se tuto informaci dozvídali včera večer až z MF DNES. O tom nevíme, reagovali svazový předseda Štětina i generální sekretář Kozubek.

Svazový koordináto­r Štěpán Trousil, který na olympijská kvalifikač­ní kritéria dohlížel, podotkl: „Nejsem na počítači, večer se na to podívám. Považoval jsem postup Sáblíkové za jednoznačn­ý. Měl jsem zprávy od silniční komise našeho svazu, že si místo vyjela na mistrovstv­í světa, a tím pádem ho má zaručené. Nevím, v čem je problém.“V čem může být? Ve dvojakém výkladu kvalifikač­ních kritérií UCI. V souvislos- ti s časovkou je v nich totiž uvedeno, že její účastnice budou vzaty z „67 cyklistek kvalifikov­aných pro hromadný závod“. Což Sáblíková není. Ovšem o deset řádků níže je uvedeno, že prvních deset zemí z mistrovstv­í světa v časovce má v Riu právo startu.

Mysleli tím snad funkcionář­i, že mají právo startu, pokud jsou zároveň kvalifikov­ány pro hromadný závod?

To už dokument neřeší. A nikdo z Česka to zřejmě v sídle UCI od loňského září ani neověřoval. „To je přece nesmysl, aby celou sestavu pro časovku vázali na hromadný závod,“lamentoval Novák.

ČOV je připraven bojovat

Marián Štětina, který je právě v sídle UCI v Aigle na zasedání, se šel včera na žádost redakce na celou záležitost zeptat Matthewa Knighta, šéfa silniční komise UCI. „Řekl mi, že se na to ještě jednou podívá a pošle nám oficiální stanovisko,“uvedl pak Štětina.

Pokud bude zamítavé, jaká naděje Sáblíkové zbývá? Zažádat o divokou kartu? Zde je šance prakticky nulová. „Tu mohou dostat jen země, které mají na celých hrách méně než osm sportovců,“upozornil Štětina.

Nebo snad napadnout nejednozna­čná postupová kritéria UCI?

Pomoci by mohl expert na sportovní právo Jan Šťovíček, který v minulosti vyhrál kauzy kanoisty Štěrby či cyklisty Kreuzigera.

Generální sekretář svazu Stanislav Kozubek připouští, že kritéria jsou nejednozna­čná: „Dají se často vykládat dvěma směry. Dokonce ani britští funkcionář­i, kteří by měli anglicky napsaná kritéria pochopit nejlépe, nám je nebyli schopni jednoznačn­ě vyložit.“

Nyní Kozubek lituje: „Kdybychom věděli, že Martina díky Americe nepostoupí, mohli jsme objíždět závody a sbírat body do žebříčku.“

Otázka zní, kdo je na vině, že o této možnosti nevěděli.

Právník Šťovíček podotýká: „Kritéria jsou napsaná nejasně, ale je potřeba vše prozkoumat, včetně podkladů a koresponde­nce od UCI. ČOV je připraven za Martinu bojovat.“

 ?? Se Sáblíková v dětství věnovala i basketbalu FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Kromě cyklistiky a rychlobrus­lení
Se Sáblíková v dětství věnovala i basketbalu FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Kromě cyklistiky a rychlobrus­lení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia