Lidové noviny

Rosický je zpátky. Týmu dodá „šmrnc“

- JAN PALIČKA RADIM TRUSINA

Ani tak nejde o krásný gól, který vstřelil v přípravném zápase proti Rusku (2:1). I když je pravda, že taková chvíle by každého fotbalistu nabila energií. Daleko důležitějš­í je vzkaz, že se Tomáš Rosický cítí stále jistější a jistější.

„Říkal jsem už před měsícem – a někteří tomu nevěřili –, že když bude Tomáš zdravý, je to pořád výjimečný hráč,“prohlásil trenér Pavel Vrba po středeční přípravě v Innsbrucku. „I když těžko vymaže z hlavy, co se mu stalo, myslím, že si teď věří čím dál tím víc,“přitaká docent Pavel Kolář, který na českého kapitána dohlížel v době léčení.

Bohužel to znovu bylo léčení na několik fází.

Nejprve operované koleno, pak sedm měsíců nic, pak jeden pohárový zápas za Arsenal, po čtyřech minutách natržený stehenní sval a další vynucená pauza a týdny ubíjející rehabilita­ce.

Kdo by tu smutnou ságu neznal?

Reálně hrozilo, že pětatřicet­iletý záložník po osmi letech znovu přijde o mistrovstv­í Evropy kvůli zranění.

Proto se přiznejte: čekali jste, že po roční absenci bude tak výrazný?

V přípravě proti Maltě odehrál před týdnem 65 minut, ve středu proti Rusku přidal dalších 85.

Jestli si bude chtít zátěž udržet, čeká ho v nedělní generálce (v Edenu od 15.10 hodin) další přípravný zápas, proti Jižní Koreji.

„Musím smeknout,“prohodil ofenzivní záložník Daniel Kolář, který tím pádem tuší, že ho na mistrovstv­í mine základní sestava: „Nevadí, všichni si přejeme, ať je Rosa zdravý a daří se mu co nejvíc. Budeme z toho těžit.“

Už příští pátek začíná evropský šampionát, český tým má premié- ru v pondělí třináctého proti Španělsku. Když bude Rosický ve formě, tak... Pochopitel­ně se nedá považovat za kouzelníka, který Česko spasí, ale rozhodně jeho přímočarý pohyb a chytré přihrávky dodávají národnímu týmu „šmrnc“.

Hodně zajímavá zbraň

Ostatní na něj spoléhají. „Nechci to zakřiknout, ale jsou hráči, na kterých mužstvo stojí. Pokud tihle hráči budou zdraví a ve formě, dává nám to naději, že můžeme být nepříjemný­m soupeřem pro každého,“řekl šéf asociace Miroslav Pelta. Nemusíte být fotbaloví experti, abyste pochopili, že řeč byla především o Rosickém.

Co na to vlastně říká on? Nikdy nebyl rád, kdyžmusel komentovat sám sebe, teď se však nechal přesvědčit, ať utrousí pár slov: „Těší mě to. Asi je na mně vidět, že mám obrovskou chuť.“

Kdo by neměl chuť, když tak dlouho marodil a tolik toho pro návrat obětoval. Navíc opakovaně. Prakticky čtyři z deseti let v Arsenalu byl Rosický mimo hru kvůli zdravotním potížím. „Lze to interpreto­vat i tak, že Tomášovo tělo není tak opotřebova­né jako u jiných pětatřicát­níků. Je to trošku paradox,“podotkl proslulý fyzioterap­eut Kolář.

Ano, je to trošku paradox, ale české reprezenta­ci se musí zamlouvat. Těsně před Eurem díky tomu získává hodně zajímavou zbraň.

Před fotbalovým Eurem nemohla přijít lepší zpráva. Tomáš Rosický je zpět. Na to, jak dlouho marodil, je to návrat ve velkém stylu. Jeho tělo není tak opotřebova­né jako u jiných hráčů v jeho věku. Je to trošku paradox.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia