Lidové noviny

Pittsburgh táhnou „bezejmenní“

- KAREL KNAP

PRAHA Pověstné Malkinovy piruety. Crosbyho mazanémané­vry. Letangovy troufalé výpady. Ano, Pittsburgh Penguins vedou ve finále Stanley Cupu nad San Jose 2:0 s výrazným přispěním svých superstars. Ale podstatný podíl na úspěchu „Pens“mají i bezejmenní hrdinové, kteří po NHL dlouho planě toužili a nakoukli do ní později než nejopěvova­nější talenty.

Stačí se podívat na příběh střelce rozhodujíc­í branky v prodloužen­í druhé partie. Jako kdysi šermující mušketýři pohotově a přesně švihl svou zbraní Conor Sheary.

Conor kdo? Je to pírko ve srovnání s většinou profesioná­lů v soutěži. Jen o vlásek přerostl 170 centimetrů, neváží ani 80 kilo. I proto si ho žádný z klubů nevšiml v draftu. Hokeji se věnoval při studiu na vysoké. Na premiéru v NHL si hbitý Američan počkal až do třiadvacet­i.

Ledová tříšť v žilách

Z nižší American Hockey League ho povolal kouč Sullivan, jenž znal Shearyho právě z farmy Penguins, kterou vedl předtím. Bylo to 15. prosince 2015 a Shearyho do Pittsburgh­u doprovodil jistý Matt Murray.

Gólman, dlouhán z kanadské provincie Ontario. Ani on v dražbě nadějí do nejslavněj­ší ligy nepatřil mezi nejžádaněj­ší brance. Vždyť si ho Penguins vybrali v červnu 2012 až ve třetím kole jako číslo 83.

Zrál v juniorské OHL. Postoupil do AHL, v ní loni stanovil rekord v neprůstřel­nosti. Natáhl ho na 304 minuty a 11 vteřin, což je víc než pět celých utkání. Syn skotského otce a nizozemské matky se v závěru základní části NHL zabydlel v sestavě Penguins, neb se zranil Fleury, jejich jednička. Do vypjatých řeží v play off vkročil s klidem veterána. Někomu by krev zuřivě bušila ve spáncích, jemu asi v žilách koluje ledová tříšť. Vyléčený Fleury ho nahradil v jediném utkání s Tampou. Jinak brankovišt­i vládne on. Čahoun Murray s průměrem 2,13 gólu na zápas a úspěšností 92,6 procenta.

Koktání? Žádná potíž!

Ještě jeden donedávna neznámý mládenec náhle hraje v hvězdném souboru první housle. Bryan Rust.

Po rozbruslen­í před druhým finále se v kabině Penguins srotily desítky reportérů právě před přihrádkou s jeho jménem. Že by se dámy a pánové z médií nadobro pomátli?

V místnosti, kde sedí Crosby, Malkin, Letang, Kessel nebo Kunitz se zavile zápolí o pozice u Rustova místa!

Ani on dlouho nebudil zvláštní pozornost. Vlastně skoro žádnou. Pittsburgh ho před šesti lety draftoval až jako osmdesátéh­o. Chlapec s pevnou vůlí a vadou řeči, která občas způsobuje zadrhávání, se v NHL poprvé mihnul 13. prosince 2014. Prorazil však až v letošním play off. Při vítězství 2:1 v sedmém semifinále proti Tampě dvakrát skóroval, načež se jako první trefil v úvodním střetnutí proti San Jose.

 ?? Conor Sheary FOTO REUTERS ??
Conor Sheary FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia