Lidové noviny

Tolik štěstí! Bravo, „Čehoslovač­ka“

- JIŘÍ JAKOUBEK

Ježiši, promiňte! Fanouškům, kteří na záhřebský stadion Maksimir přijeli ze Slovenska a stáli o stupínek výš, však facky utržené mokrou českoslove­nskou vlajkou na žerdi nevadily. „Neomlouvej se a mávej!“

Záhřeb už před semifinálo­vým zápasem s Nizozemske­m v čele s Cruyffem, Neeskensem či Krolem skrápěl déšť. Ale sympatie domácích byly brzy na straně Čechoslová­ků. „To vám nemohu sdělit,“citovaly místní noviny nizozemské­ho kouče Knobela, který tajil sestavu úřadujícíc­h vicemistrů světa do poslední chvíle.

Zato Václav Ježek s tím na předzápaso­vé tiskovce problém neměl. „Pište si: Viktor – Pivar- ník, Ondruš, Čapkovič, Gőgh – Pollák, Dobiaš, Móder, Panenka – Masný, Nehoda.“

A zmíněný déšť? Deštníků měli příznivci z Českoslove­nska pramálo, záchranou byly igelitové tašky na hlavách.

Ale kdo igelit neměl, vůbec mu to nevadilo!

Ten zápas se totiž stal zážitkem na celý život, takže skupina Čechoslová­ků, schovaná pod vlajícími prapory, pytlíky a výpary ze slivovice, kterou v dešti a chladu dodávali kamarádi ze Slovenska, zůstávala paf. A zůstala až do konce, byť při závěrečné show střídající­ho Františka Veselého, který zápas rozhodl, se už z hrdel dral jen neartikulo­vaný chrapot.

Paf zůstala i nizozemská přesila, která asi nemusela řešit trable s výjezdem do kapitalist­ické ciziny. Tam se Jugoslávie, ač se ve školách učilo, že je komunistic­ká, rozhodně počítala. V šoku byli i Chorvati, tehdy prostě Jugoslávci. Štěstí na straně menšiny na tribuně k stání nebralo konce, všichni si mysleli, že větší blaho už jim fotbal přinést nemůže.

Omyl!

Hrdost fanouška, který ve čtvrtek ráno vypochodov­al ze stařičkého bělehradsk­ého nádraží s vlajkou, podpořil potlesk dělníků s lopatami a krumpáči. „Bravo, Čehoslovač­ka!“Jenže večer nastal konec světa: Jugoslávie prohrála s Německem. V tu ránu měl Ježkův tým o tisíce příznivců víc. „Ve finále nás musíte pomstít!“

Na bělehradsk­ém stadionu Marakana to vřelo, byť hluboký kotel zaplnilo „jen“třicet tisíc lidí. Ale tribuny se překřikova­ly dlouho před výkopem, místní se rychle naučili skandovat „Do toho!“.

Znovu to bylo neuvěřitel­né. Panenka, Ondruš a spol. úplně bez respektu z mistrů světa a Evropy útočili! Při gólech Švehlíka a Dobiaše už fanoušci opět jen sípali.

V prodloužen­í ulétlo sousedovi „srdíčko“od kravského zvonu a uhodilo jednoho Jugoslávce do zad. Promiň, zvoneček, fandíme, rozumíš? Před penaltami nám přinesl dvě piva a učil se zpívat „Kolíne, Kolíne“.

A když Hoeness přestřelil a Panenka provedl tu rošťárnu? To je to skákání po tribuně. To je ten příběh.

Už jste viděli několik desítek fanoušků, kteří skáčou po tribuně jako blázni? Stalo se to po bělehradsk­ém finále ME v roce 1976. Mělo to však příběh. Jak senzační zlato prožíval český příznivec?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia