Lidové noviny

Odměna? Deset tisíc od Štrougala

-

triumf českoslove­nského mužstva v závěrečném turnaji mistrovstv­í Evropy v Jugoslávii zapůsobil na fotbalový svět jako prvořadá senzace. Jak novopečení šampioni, kteří porazili oba finalisty posledního mistrovstv­í světa, slavili?

Po bitvě s Německem přijeli po půlnoci do bělehradsk­ého hotelu Jugoslavij­a. Žádná party, jen skromná večeře.

KURIOZITA

„Pití jsme si pak platili sami, peněz jsme ale moc neměli. Slavili jsme s hotelovým personálem, Jugoslávci nám fandili. Němci ale oslavovali druhé místo mnohem víc, s námi seděl až do rána brankář Sepp Maier,“vybavuje si Ladislav Jurkemik, někdejší obránce s dynamitem v noze.

„Jožka Móder zpíval maďarské lidovky, já hrál s Jožkou Čapkovičem a nebožtíkem Gőghem karty. Pak jsem jel ve výtahu s Uli Hoenessem, byl bílý jako stěna, protože zahodil penaltu,“vzpomíná Karol Dobiaš, kterého bělehradsk­ý tisk označil za muže s dvojími plícemi.

„Funkcionář­i asi neměli na oslavu peníze,“krčí rameny Anto- nín Panenka. „Já s kluky ale neseděl, přijeli za mnou kamarádi z Kanady, emigranti, popíjeli jsme nahoře v baru. Poprvé jsem snídal kaviár a šampáňo...“

Nejvíc na něj zapůsobilo přivítání v Praze: „Na letišti bylo snad deset tisíc lidí. Autobusem nás pak vezli po tehdejší Lenince a cestu na kulaťák lemovaly davy.“

Odměna za titul mistrů Evropy? „Deset tisíc od Štrougala, deset od Himla, státní vyznamenán­í. Straníci Řád práce amy nestraníci Za zásluhy o výstavbu, za což si ovšem nic nekoupíte,“usmívá se Jurkemik.

Na Slovensku ještě dostali od předsedy vlády Colotky obraz. „Mluvilo se o barevné televizi Orava, což byl hit, ale odbyli nás obrazem za patnáct set. To bylo zklamání, mistrem Evropy se stanete jednou za život,“zamračí se bratislavs­ký zadák. jak

 ?? Kapitán týmu Anton Ondruš ukazuje trofej mistra Evropy po příletu do Prahy. Nechyběli fanoušci, ale ani pohlaváři. A jak vidno, ani pionýři. FOTO ČTK ?? Pohár je náš!
Kapitán týmu Anton Ondruš ukazuje trofej mistra Evropy po příletu do Prahy. Nechyběli fanoušci, ale ani pohlaváři. A jak vidno, ani pionýři. FOTO ČTK Pohár je náš!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia