Lidové noviny

Větší vrah než Jack Rozparovač

- JOSEF TUČEK

Psal se 5. prosinec 1952 a Londýn zahalila mlha. Horší než kdy dřív i později. Nevynořova­l se z ní Jack Rozparovač, ale jiný vrah. Pozdější analýzy určily, že předčasně zabil 12 000 lidí. Byl to smog.

Mlhu vytvořila teplotní inverze. Do ní se přimíchal dým z nekvalitní­ho sirnatého uhlí, které i jinak otužilí Londýňané v chladu přikládali do kamen a krbů. Další kouř vychrlily lokomotivy, naftové zplodiny přidaly autobusy, jež zrovna nahradily zrušené elektrické tramvaje, exhalacemi přispěl průmysl. Ve dne bylo vidět jen na pár metrů, doprava kolabovala, kulturní akce se rušily. A umírali lidé, zejména ti trpící dýchacími chorobami.

EKOPOHLED

Nejhorší nárazovou smogovou katastrofu ve vyspělém světě ukončil vítr, který vyčistil vzduch 9. prosince. Londýn začal zavádět plynové vytápění, dodávat do domácností „čistější“koks, ale smog z něj stejně úplně nevymizel.

Asi osmdesát kilometrů severně od Londýna leží Cambridge, město světově proslulé svou univerzito­u, na niž studenti často jezdí na kole. A tam teď vědci dokončili výzkum současné kvality ovzduší nejen v Londýně, ale i v dalších světových velkoměste­ch. Stále platí, že v celé Británii přispívá špinavý vzduch ke 40 000 předčasnýc­h úmrtí ročně, dnes za nějmohou hlavně automobily. Což není nic nového.

Cambridgeš­tí výzkumníci však v odborném časopise Preventati­ve Medicine popsali i jiný poznatek. S využitím zdravotnic­kých statistik spočítali, že kdo jezdí ve městě na kole, prospěje svému zdraví, protože je to zdravotně lepší než cestovat autem nebo veřejnou dopravou. Výhody cyklistiky prý převyšují riziko způsobené větším vdechování­m znečištěné­ho vzduchu. Výjimku tvoří nejznečišt­ěnější velkoměsta, jako jsou indické Dillí, pákistánsk­é Karáčí nebo katarská Dauhá – tam vědci doporučují jen kratší cesty na kole zhruba do pěti hodin týdně, pak zdravotní rizika vdechování smogu převáží výhody zdravého pohybu.

Tuhle dobrou zprávu si samozřejmě cyklista vychutná, jen pokud se v přeplněnýc­h ulicích nepřiplete pod auto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia