Lidové noviny

„Pozor na policejní monopol“

- MARTIN SHABU ONDŘEJ KOUTNÍK

Kauza Šlachta: prezident Zeman se vyslovil proti slučování policejníc­h útvarů

TŘEBOŇ/PRAHA Proti tajemnému plánu na sloučení protimafiá­nské a protikorup­ční policie, o kterém jako první informoval­y ve čtvrtek LN, vznikla silná koalice. Poté, co návrh ostře kritizoval­i nejvyšší žalobce Pavel Zeman, pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a její olomoucký kolega Ivo Ištvan, se proti iniciativě vedení tuzemské policie postavil i prezident Miloš Zeman.

„Nesouhlasí­m se sloučením dvou protikorup­čních útvarů do jedné instituce. A to z toho důvodu, že jako bývalý ekonom trochu vím, co to znamená monopol. Monopol kdekoli – v ekonomice, prá- vu i všude jinde. Znamená to eliminaci soutěže mezi dvěma protimafiá­nskými útvary, která by podněcoval­a jejich výkonnost,“řekla hlava státu na dotaz LN. Podle Zemana je celý záměr scestný. „Vy- tvářetmono­pol tím, že jediná protimafiá­nská instituce bude mít monopol na sledování případů, je dle mého názoru chybné,“dodal prezident v jihočeské Třeboni.

Pelikán se potká s Chovancem

Plán v tichosti připravuje náměstek policejníh­o prezidenta Zdeněk Laube. Na pozadí může být snaha zbavit se šéfa protimafiá­nské policie Roberta Šlachty. Jeho funkce by sloučením útvarů zanikla. Situace se začne řešit na vládní úrovni. „Jde o závažnou věc, o které budu příští středu hovořit s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD),“řekl LN ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). Více na straně 2 Komentář na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia