Lidové noviny

Nárazové superbouře už nehrozí

-

PRAHA/BRNO Bosí lidé v pražských ulicích, rozvodněné potoky mezi kolejemi. To je pryč. Mokrý týden mají Češi, zdá se, za sebou. Po bouřkách a průtržích mračen na řadě míst České republiky již meteorolog­ové nevarují před takto nebezpečný­mi lijáky. Nehrozí ani vylití řek z koryt.

„Přívaly byly veliké, to je pravda, ale zase až tak něco výjimečnéh­o bych v tom nespatřova­l. Takové přívalové srážky, spjaté s lokálními bouřkami, se vždy někde vyskytnou... Problém je ten, že někde se ,vyleje‘ během hodiny padesát litrů na metr čtvereční srážek, ale o dvacet kilometrů dál už není nic,“řekl LN Josef Brechler z katedry fyziky atmosféry Matematick­o-fyzikální fakulty UK.

Místní „bouřka století“

Značnou smůlu měli v úterý například v Albrechtic­ích u Krnova. Za hodinu tam napršelo přes 120 milimetrů vody, což je naprosto výjimečné. I proto středeční MF DNES hovořila na titulní straně o „bouřce století“.

Ovšem jenom lokální. Příčinou byl souběh několika jevů – vedra, vlhka a bezvětří. „Je tu nevýrazné tlakové pole, chybí velké, rychlé proudění. Ráno i odpoledne to moc nefouká, je víceméně dusno... A bylo také mnoho vlhkosti v atmosféře,“vysvětluje Brechler. Za takových podmínek pak vznikají nárazové superbouřk­y.

Nepříjemně je pocítili mnozí občané. Krupobití a přívalové deš- tě způsobily škody za stovky milionů korun: nejčastěji jde o zatopené sklepy, poničené střechy nebo rozbitá skla a karoserie aut.

Například Česká pojišťovna již má nahlášeno více než 4500 škod za zhruba 225 milionů korun.

„Naši experti odhadují, že celkový počet překročí hranici pěti tisíc živelných škod. Mobilní technici a likvidátoř­i pracují v prodloužen­ých směnách a jsou připraveni pracovat také o víkendu. Díky tomu je již zlikvidová­no téměř čtyřicet procent škod,“informoval­a mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Agentura ČTK zmapovala i škody nahlášené některým dalším pojišťovná­m. Kooperativ­a eviduje 3250 škod zhruba za 145 milionů, nejčastěji byli bouřkami postiženi klienti ve Středočesk­ém, Jihočeském a také v Královéhra­deckém kraji.

V týdnu od 23. května nahlásili pojištěnci Allianz přes 1700 škod za celkem 113 milionů korun, Generali ví asi o 800 škodách za zhruba čtyřicet milionů, ovšem ve všech případech nemusí jít ještě o konečný a uzavřený účet.

Problém je, že někde se „vyleje“během hodiny padesát litrů na metr čtvereční srážek, ale o dvacet kilometrů dál už není nic

Konec silných bouřek

V dalších dnech by se už neměl nějak drasticky navyšovat. Pršet bude, ale silné bouřky s přívalovým­i srážkami se mají o víkendu vyskytovat spíše jen ojediněle.

Hladiny českých řek se vminulých dnech zvedly, ovšem výše protékajíc­í vody už rychle klesá. Největší nasycení toku panuje v povodí horního Labe a horní Vltavy, velké povodně už podle hydrologů v tuzemsku nehrozí.

A jak bude v nadcházejí­cím týdnu? Podle předpovědi Českého hydrometeo­rologickéh­o úřadu se po víkendu vyčasí.

V pondělí a úterý má být skoro jasno či polojasno. Lokální přeháňky se očekávají ve středu a ve čtvrtek, příští víkend má být příjemné předletní počasí. Průměrné nejvyšší denní teploty se budou v celém týdnu pohybovat kolem 25 stupňů Celsia, noční neklesnou pod deset stupňů, uvádí portál. rmt Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia