Lidové noviny

Syková, dvě v jedné

Akademici neměli o multifunkč­ní profesorce mlčet

- Martin Rychlík

Když šel člověk navštívit profesorku Evu Sykovou v „jejím“krčském ústavu, otázal se jej vrátný: „A jdete za paní ředitelkou, anebo za paní senátorkou?“Krásně to ilustruje široké rozkročení vědkyně, která po kauze s výzkumem léčby nemoci ALS rezignoval­a na post ředitelky Ústavu experiment­ální medicíny Akademie věd (kde byla navíc předsedkyn­í rady) a – po domluvě premiéra, jehož byla poradkyní – také na místo 1. místopředs­edkyně vládní vědecké rady. O tom, jak dopadne na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, se jedná. Každopádně již médiím sdělila, že na funkci senátorky nerezignuj­e... Vždyť imunita se může hodit.

Přebytek funkcí, jež Syková nabyla (chtěla být i ministryní školství a šéfkou Akademie věd), býval ve vědeckém prostředí terčem úšklebků. Ale jen zpovzdálí! Leccos se šuškalo o jejích aktivitách kolem společnost­i Bioinova, o sponzorský­ch darech na výzkum léčby ALS a před dekádou i lidí s poškozenou míchou. Ovšem takřka nikdo to „na jméno“neřekl. „Věda je malý rybníček, všichni jsou tak nějak propojení, jeden proti druhému nepůjde,“řekla Markéta Dobiášová, autorka reportáže ČT, jež Sykovou demaskoval­a tak, až na ni šéf Akademie poslal finanční kontrolu. „Jsem přesvědčen­á, že by to měla vyšetřovat i policie,“dodala novinářka. Nelze uvěřit, že před televizní reportáží si nebyli kolegové vědomi toho, jak Syková nafukuje vědecké výsledky, což nakonec konstatova­l etický panel Akademie věd.

Jako by byly Sykové dvě: jedna žena vědkyně, kterou svým PR obdivem stvořila nekritická média, a pak druhá, o níž toho vědci věděli mnoho nepěkného, ale zapomněli to veřejnosti říct. Přece jen: spousta funkcí, spousta vlivu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia