Lidové noviny

Vršovické repete. A vyšlo to!

-

konce zbývala půlhodina, když útočník Masný spadl po faulu ve vápně. Je to penalta a šance vstřelit Francouzům první gól. Kdo ji kopne? „Panenka!“zavelel trenér.

Užuž se kníratý záložník Bohemians chystal k ráně, když přiběhl spoluhráč Štambacher. „Tondo, šoupni to doprostřed brány,“pošeptal střelci.

Cože? Jako v Bělehradě? „To nejde,“namítne exekutor, „mají mě přečteného...“

„No právě, vůbec ten kop nebudou čekat!“

Panenka na radu dal a svůj vynález zopakoval. Vyšlo to!

Tři roky po finále s Německem, kde přelstil brankáře Seppa Maiera, slavil opět lehounce plachtícím dloubákem úspěch. Teď, v dubnu 1979, se obětí vršovické kulišárny stal

HVĚZDA ČS. TÝMU

Dominique Dropsy. Kdyby zůstal stát, letící míč chytí, ale on ztratil nervy a pohnul se. Jako Maier. Francouze troufalost rozlítila, ale týmu ČSSR na Tehelném poli zajistila vedení 1:0 nad největším sokem v kvalifikac­i. A když pak Štambacher přidal strašlivou pumelicí druhý gól, otevřela se cesta na Euro.

Ani tam se Panenka neztratil. Firma Seiko ho obdarovala hodinkami za nejrychlej­ší gól šampionátu. Jurkemikov­i zase z rohu přihrál tak skvostně, že bratislavs­kému obránci nezbylo než z voleje vymést pavučinu v italské síti. A když došlo s Italy na penalty, všichni čekali, co vršovický střelec vyvede teď. Ital Tardelli se posunkem optal rovnou: „Bude dloubáček?“

To zrovna! Rána k tyči, gól. Žádný risk. Lahůdka skončila v dějinách. Teď už slávu kopu musejí oživovat jiní borci. Zidane, Pirlo. Kdo dál? ed Co s tebou, brankáři, vyvedu?

 ?? Jako FOTO ČTK ??
Jako FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia