Lidové noviny

Voliče trápí mzdy a zdraví, migrace už ne

Interní průzkumy ČSSD a ANO před krajskými volbami ukazují, že Češi nechtějí řešit otázku uprchlíků

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Do podzimních krajských voleb ještě zbývají čtyři měsíce. Jejich dva hlavní rivalové, kteří teď spolu sedí ve vládní koalici, se už na ně ale pečlivě chystají. Výsledky říjnového klání totiž mimo jiné naznačí sílu, s níž ČSSD a hnutí ANO půjdou do klíčových sněmovních voleb o rok později. Součástí příprav je i analýza, na jaká témata voliči slyší.

A závěry interních průzkumů, které se LN podařilo získat, pře- kvapily volební týmy obou táborů. Ukázaly, že navzdory očekávání migrační krize a bezpečnost nejsou tím, co chtějí Češi v hejtmanský­ch volbách řešit. Na prvním místě figuruje zaměstnano­st a odměna za práci, následují zdravotnic­tví a sociální systém, důležitá je i dopravní infrastruk­tura.

Z projevů politiků je už ostatně patrné, že s migrací ubrali. „Uprchlíci jsou celostátní téma, budeme o tom mluvit a mluvíme, ale spíše na vládní úrovni,“sdělil LN předseda ANO Andrej Babiš.

Sociální demokraté si udělali tematickou prověrku jako jeden z výstupů jarní části kampaně, kterou vedli pod heslem Stát není firma. Slogan se mezi příznivci Sobotkovy partaje neuchytil. V horké fázi, kterou chce ČSSD oficiálně spustit 25. června na svém programové­m zasedání v Olomouci, bude cílit na to, aby prodala vlast- ní úspěchy ve vládě. Zatím zveřejněné bannery ukazují, že už se v nich odráží výsledky tematickéh­o průzkumu. Jeden oznamuje, že ČSSD zvýšila platy zdravotník­ů, další informuje o tom, že ekonomika roste a strana zařídila, aby vznikala pracovní místa.

„Připomínám­e odpovědnos­t sociální demokracie za dva roky ve vládě,“uvedl premiér a lídr ČSSD Bohuslav Sobotka, když strana bilanční kampaň spustila.

I když témata úhlavní soupeři sdílejí, liší se v tom, jak je chtějí uchopit. Babiš se snaží své kandidáty prodat přes nabídku efektiv- nějšího řízení, na němž se dá ušetřit. Sociální demokraté na to jdou přes přerozdělo­vání. Sobotka to nedávno shrnul v rozhovoru pro Právo – šťastné hospodářsk­é období se má promítnout do životní úrovně jednotlivc­ů. „Budeme dělat politiku, která dostane peníze z lepšího výběru daní k lidem, důchodcům, zaměstnanc­ům, učitelům, lékařům,“řekl.

Sobotka a Babiš už začali s intenzivní­m objížděním republiky, což má oficiálně podobu cesty člena vlády. Funkčně ale jde o první fázi kampaně. Více na straně 3

Poznámka na straně 10

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia