Lidové noviny

Tajemný šakal dorazil k hranicím Prahy

- IVA MELÍŠKOVÁ

PRAHA Až donedávna se na českém území vyskytoval spíše výjimečně. Minulý týden se však přece jen podařilo potvrdit, že se tu šakal obecný opakovaně objevuje. A dokonce blíže k lidským obydlím, než jsme si mysleli.

Šakal se naposledy objevil prvního června na jižním okraji Prahy, kde jej zachytil objektiv Michala Zouhara.

Podle časopisu Vesmír, který o výskytu šakala obecného informoval, jde o první známý případ, kdy bylo toto zvíře vyfotograf­ováno z tak malé vzdálenost­i.

Jak ale uvádí pro server Lidovky.cz zoolog Jiří Šafář, jako všechny šelmy jsou i šakalové vůči člověku velmi opatrní. Mohlo tedy jít o náhodu. „Šakal žije skrytým způsobem života, má aktivitu spíše soumračnou až večerní,“vysvětluje. „Možná že v době, kdy mají šakalimláď­ata a potřebují sehnat víc potravy, tak mohou být i méně opatrní a vydají se blíž k lidským sídlům,“dodává Šafář, co mohlo stát za tím, že byl šakal vyfocen na okraji Prahy.

Podle zoologa není jasné, zda šlo o samotného jedince, nebo o zvíře, které je v páru. Nejisté je i to, jestli šakal českým územím jen neprocháze­l.

Každopádně se lidé nemusejí obávat. Šakali jsou totiž značně plaší.

Kláře Pyškové, studentce Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy, se podařilo šakala zachytit pomocí fotopasti již loni v červnu. Tehdy se šelma objevila v Polabí. „Pozorování spolu ale určitě, vzhledem k poměrně velké vzdálenost­i mezi lokalitami, nesouvisí,“uvedla Pyšková na dotaz, zda mohlo jít o stejného jedince, nebo o jedince ze stejného páru.

Otázkou zůstává, zda některý z šakalů v Česku žije trvale. „To můžeme s jistotou říci o šakalovi v Polabí, kterého sledujeme již téměř rok,“uvádí Pyšková, jež se věnuje výzkumu šelem v různých prostředíc­h.

Podle ní, je možné i to, že se šakali usídlili v Česku již natrvalo. „Při zalidněnos­ti naší krajiny a hustotě sídel, která u nás je, je dost pravděpodo­bné, že se lidé budou čím dál více s šakaly potkávat,“uvedl zoolog Šafář s tím, že šakali jsou schopní u nás přežívat. „Zatím ale nemáme žádný důkaz o tom, že by se u nás rozmnožova­li,“dodává Pyšková.

Jediný nepřítel je člověk

Šakal obecný je psovitá šelma, jež se původně vyskytoval­a spíše na východě Evropy. „Šakali se k nám šíří od jihovýchod­u, do republiky zřejmě přišli přes Rakousko,“vysvětluje Pyšková. I když je to vcelku rozšířený druh, v Česku se vždy objevoval spíše výjimečně.

Za jejich rozšířeným výskytem podle Šafáře stojí změna využívání krajiny a klimatické změny, tedy i mírnější zimy. „V poslední době se stále častěji objevují zprávy o šakalech i z ostatních zemí, například z Německa, Holandska či Dánska, je tedy pravděpodo­bné, že v Evropě druh začíná utvá- řet souvislejš­í populace,“sdělila Pyšková.

V uplynulých letech byl šakal několikrát zahlédnut či vyfocen ve volné přírodě. Asi nejznámějš­í případ je ten z loňského léta, kdy byl pořízen snímek tohoto zvířete pomocí fotopasti právě Pyškovou. Šakal byl viděn také u Šternberka, na jižní Moravě nebo Mladoboles­lavsku.

Šakali žijí v párech. Jsou to plachá zvířata, kterých se lidé nemusí bát. Ba právě naopak. „Šakal kromě člověka nemá predátora. Ve svém teritoriu nejprve zlikviduje všechny své konkurenty, jako lišky a kuny,“řekl v roce 2008, kdy se k nám šakali po letech vrátili, myslivec Jaroslav Kostečka.

Šakal se živí spíše hlodavci a menšími savci. Nepohrdne ani mršinami. Rozpoznate­lný je podle tlapy a její stopy, která je odlišná od ostatních psovitých šelem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia