Lidové noviny

Marx měl pravdu

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Není tak důležité, že Švýcaři v referendu odmítli ideu zaručeného základního příjmu – částky, kterou by stát vyplácel každému bez ohledu na to, zda pracuje či ne. Důležitějš­í je, že ta myšlenka vyvolává zájem na vyspělém Západě i debatu napříč názorovými tábory. Pro jsou lidé od některých miliardářů až po levičáky. Proti jsou jiní miliardáři i levičáci.

Má přitažlivo­st utopie původního komunismu: každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb. Ale nevyrukova­li s ní tradiční komunisté, nýbrž racionálně vzdělaní lidé, kteří se děsí jistých trendů. Třeba toho, že roboti pohlcují čím dál větší díl práce. Či toho, že zákonem dané výdaje, příspěvky i dávky přebujeléh­o sociálního státu požírají čím dál větší díl koláče rozpočtu. Není výhodnější vyplácet lidem paušální jistoty?

Vtírá se dojem, že myšlenka zaručeného základního příjmu se objevuje na Západě, čímž jaksi dává za pravdu Karlu Marxovi. Když před 170 lety vymýšlel komunismus, předpoklád­al, že se prosadí v nejvyspěle­jších zemích s nejvyspěle­jším dělnictvem. To, že pak zvítězil v zaostalém Rusku, byla špatně nastavená výhybka dějin. Právě kvůli ní vnímáme jako komunismus ve skutečnost­i ruskou nesvobodu, zaostalost a samoděržav­í.

Skutečnost, že o sto let později utopické myšlenky ožívají právě na nejvyspěle­jším Západě, konečně odpovídá tomu, co už kdysi očekával sám zakladatel komunismu. Blahobytný­m sociálním státem Západu obchází strašidlo – strašidlo komunismu. Takhle by to mohl dnes napsat Karel Marx. Více čtěte na straně 6

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia