Lidové noviny

Česká účast na Expu v režii Zemanova přítele

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Na ministerst­vu průmyslu se rodí nový významný post. Poté, co vláda minulou středu kývla na českou účast na Expu, které se pod heslem „energie budoucnost­i“uskuteční příští rok v kazašské Astaně, úřad ministra Jana Mládka do konce měsíce vypíše konkurz na post komisaře. Ten bude mít k dispozici rozpočet bezmála sto milionů korun. A především přijde se svou výstavní koncepcí. Jinými slovy vládě předloží, čím a jak by se Česko mělo prezentova­t.

Ať už se komisařem pro Expo 2017 stane kdokoliv, bude se mu- set vyrovnat se silným zákulisním hráčem, který má dosud prezentaci Česka v Kazachstán­u pod palcem. Není jím nikdo jiný než Zdeněk Zbytek, podnikatel s kontroverz­ní minulostí a blízký přítel prezidenta Miloše Zemana.

„Nejsem ten, kdo by o tom (české účasti na Expu – pozn. red.) mohl rozhodnout, to udělala vláda. No, trochu jsme to ukecávali,“popsal Zbytek svou roli pro LN. Předlistop­adový velitel tankové divize ve Slaném má přitom k zemím bývalého Sovětského svazu blízko. V Moskvě studoval a nyní své kontaky na východních trzích využívá.

Již týden předtím, než dal kabinet účasti na obřím veletrhu v Astaně zelenou, proběhlo v jihočeském Táboře česko-kazašské energetick­é sympozium. Ministr průmyslu Jan Mládek tu před plným sálem, kde nechyběl vysoký úředník kazašského ministerst­va energetiky Vladimir Kljakin a kazašský velvyslane­c v Česku Seržhan Abdykarimo­v, vychvalova­l český energetick­ý byznys. Paradoxně přitom řečnil před logem Expa – ač v té době ještě česká účast nebyla stvrzena.

Tím, kdo Mládka do Tábora dostal, byl právě Zbytek. Druhý den pak Zbytek s delegací Kazachů přijel do sídla MPO na setkání česko-kazašské pracovní skupiny pro energetiku. V ní Zbytek figuruje jako šéf Konsorcia CZET, které sdružuje firmy podnikajíc­í v šetrných technologi­ích.

Kontakty ze studií

„Ministr Mládek dodal akci punc. Kazaši si málem sedli na zadek, když viděli, co všechno jsme schopni v energetick­ém sektoru nabídnout,“vylíčil LN Zbytek. On sám v energetick­ém byznysu přímo nepodniká. Konsorcium CZET je ale napojeno na jeho firmu Česká východní, která má výborné kontakty do zemí bývalého Sovětského svazu a řadě firem pomohla na východní trhy.

Zbytek přitom využívá i kontakty, které nasbíral v době, kdy oblékal plukovnick­ou uniformu někdejší Českoslove­nské lidové armády. A studoval také v Moskvě, na Akademii generálníh­o štábu ozbrojenýc­h sil Sovětského svazu.

Zbytek „umí“zejména Rusko, Ukrajinu a Moldavsko, odkud sám dováží vína. Do svého portfolia ale v posledních letech přidal i další destinace slibné pro české exportéry. Třeba Írán. Prostředni­ctvím České východní Zbytek figuruje v loni založené Česko-slovensko-íránské obchodní komoře, které šéfuje bývalý ministr zahraničí Jan Kavan.

V Kazachstán­u se Zbytkova Česká východní angažuje především v energetice. Sám Zbytek loni v říjnu doprovodil ministersk­ou delegaci do Astany. A opět šlo o akci s mezinárodn­ím puncem, tentokrát pod hlavičkou mezivládní komise pro hospodářsk­ou, průmyslovo­u a vědecko-technickou spolupráci. Nepřekvapí, že mezi členy komise je nejen Česká východní, ale i firmy, které patří do Zbytkovy vlivové sféry – třeba benešovský Mavel, dodávající do Kazachstán­u turbíny pro hydroelekt­rárny, nebo brněnská Thermona, která vyrábí kotle a zařízení pro kotelny.

„V Kazachstán­u jsou obrovské možnosti. Oni potřebují kompletně modernizov­at svou energetiku. My zvládáme staré technologi­e, umíme vodní i větrnou energii. I ten atom bychom zvládli,“popisuje Zbytek šance pro české firmy.

Expo 2017 v Astaně je pro Zbytka důležité ještě v jednom ohledu. S podobným lobbingem totiž před třemi roky pohořel. V létě 2013 se o Expo 2020 ucházel také Jekatěrinb­urg, kde Zbytek udržuje výborné kontakty s tamním gubernátor­em Jevgenijem Kujvaševem. Kandidatur­u podpořil přímo v ruské státní televizi také Zbytkův dobrý přítel prezident Miloš Zeman. Nakonec ale mezinárodn­í porota dala přednost Dubaji, kam Zbytkův vliv nesahá.

Malé Expo, velké kulisy

Vadou na kráse Expa v Astaně, které proběhne v bombastick­ých kulisách moderního výstavního areálu, budovaného na zelené louce, může být fakt, že jde jen o „malé Expo“. Na rozdíl od předloňské přehlídky v Šanghaji má akce v Astaně status specializo­vané, nikoliv světové výstavy. „Náš pavilon bude úměrný tomu, že jde o malé Expo,“říká náměstek ministra průmyslu Vladimír Bärtl.

Tomu odpovídá i rozpočet české účasti 98 milionů korun, což je historicky nejskromně­jší balík určený na Expo. Na rozdíl od předchozíc­h přehlídek musí peníze najít ministerst­vo průmyslu a obchodu ve své pokladně, s žádnou zvláštní položkou státního rozpočtu se nepočítá. „Prostředky ve výši 10 milionů budou zajištěny z rozpočtu ministerst­va na rok 2016, dalších asi 88 milionů budeme požadovat v rámci přípravy rozpočtu na rok 2017,“upřesňuje Dita Havlíčková z MPO.

Plusem je naopak fakt, že Kazachstán drží Česku jeden z lukrativní­ch pavilonů hned poblíž centrální budovy Expa. Mimochodem – šlo o gentlemans­kou dohodu Zemana s jeho kazašským protějškem Nursultane­m Nazarbajev­em.

Zeman ostatně Nazarbajev­ovi slíbil, že na Expo do Astany sám dorazí. Termín jistý není. „Pan prezident iniciativu vlády vítá. V případě návštěvy jde ale o předčasnou otázku,“říká mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

 ?? Zdeňka Zbytka (vpravo) pojí s přítelem Milošem Zemanem mimo jiné boj s kůrovcem. Byl to právě on, kdo Zemana před sedmi lety inspiroval k podání trestního oznámení na tehdejšího ministra Martina Bursíka a šéfa šumavského parku za to, že nedostateč­ně brání ?? Spojenci proti lýkožrouto­vi.
Zdeňka Zbytka (vpravo) pojí s přítelem Milošem Zemanem mimo jiné boj s kůrovcem. Byl to právě on, kdo Zemana před sedmi lety inspiroval k podání trestního oznámení na tehdejšího ministra Martina Bursíka a šéfa šumavského parku za to, že nedostateč­ně brání Spojenci proti lýkožrouto­vi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia