Lidové noviny

Autobus s dětmi zasáhly střely

-

PRAHA Český turistický autobus, v němž se školáci s doprovodem vraceli ze Španělska, zasáhly v sobotu večer na jihu Francie dva výstřely. Střepiny z rozbitého čelního skla horního patra autobusu poranily šest osob. Podle francouzsk­ých vyšetřovat­elů nejspíš šlo o náhodnou střelbu.

Neznámý pachatel střílel z přemostění dálnice A7, po které vůz jel krátce před půl jedenáctou večer u města Montélimar. V autobusu bylo 75 cestujícíc­h, šest z nich bylo poraněno střepinami. Pět lehce, 54letá žena má vážnější zranění – střepy ji zasáhly do oka. „Nikdo není v ohrožení života,“řekla Irena Valentová z ministerst­va zahraničí. Zranění byli ošetřeni v blízké nemocnici.

Prokurátor z oblasti incidentu Alex Perrin upřesnil, že střelba mířila na čelní i zadní okno autobusu. „První výstřel rozbil přední sklo, pak druhý výstřel rozbil po několika vteřinách zadní sklo vozidla,“řekl novinářům Perrin. Hledaný útočník podle něj střílel z lovecké pušky. Perrin nevěří, že by si stře- lec úmyslně vybral konkrétní český autobus. „Není důvod si myslet, že tento autobus byl větším terčem než nějaký jiný,“řekl podle agentury AFP prokurátor města Valence.

Autobusem cestovali žáci základní školy ve Stodu na Plzeňsku. Podle včerejšího vyjádření starosty města Jiřího Vlka již děti i jejich doprovod v pořádku dorazily domů. Žáci nebyli mezi šesti zraněnými osobami. „Všichni se zpožděním, ale v pořádku přijeli náhradním autobusem domů,“řekl starosta Vlk. Podle něho jezdí každý rok deváťáci na týden do Španělska na výlet. V autobuse cestovaly děti ze dvou devátých tříd stodské základky, zbytek kapacity autobusu doplnila cestovní kancelář dalšími pasažéry. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia