Lidové noviny

Na kritiku Babiše voliči ČSSD neslyší

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

Za dob Jiřího Paroubka sociálním demokratům sázka na negativní kampaň vycházela, ale letos to neplatí. V Lidovém domě zjistili, že jejich příznivci kritiku koaličního partnera nepřijímaj­í.

PRAHA Začátek března rozjeli sociální demokraté zostra. „Stát není firma. Je to společenst­ví lidí,“hlásaly jejich billboardy po republice. Oranžoví věřili, že jim narážka na koaličního partnera a hlavního politickéh­o soupeře v jednom vyjde. Jenže výsledky interního průzkumu ukázaly, že přívrženci ČSSD na vymezování se proti Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO neslyší.

Několik zdrojů LN potvrdilo, že parafráze na Babišovo příznačné „řídit stát jako firmu“se nesetkala u levicových voličů s pochopením. Zjednoduše­ně řečeno mají za to, že tak bohatý podnikatel nemá zapotřebí, aby si přihrával z veřejných peněz.

A druhý důvod spočívá v tom, že koaliční vláda ČSSD, ANO a lidovců patří k těm úspěšnější­m. Ekonomika roste a s ní i platy, zlepšuje se výběr daní a nezaměstna­nost klesá na hodnoty, které jsou nejlepší v Evropské unii. V takové situaci je pro voliče ČSSD nepochopit­elné, proč by „firemní řízení“mělo sklízet kritiku, nota bene od těch, kdo se na něm podílejí.

Vyjít do ulic

Po počáteční útočné fázi se proto sociální demokraté budou soustředit na vlastní témata a zdůrazní, co se v posledních dvou letech povedlo. Pilotní část kampaně před podzimními krajskými a senátními volbami ukázala osazenstvu Lidového domu ještě jeden zajímavý fakt. Roste podíl lidí, kteří ČSSD vnímají jako druhou nejlepší volbu. To znamená, že ze strany nejsou nadšení, ale ve svých vnitřních srovnáních s konkurencí ji vnímají jako menší zlo. Úkolem oranžových marketérů a stra-

Témata, která Čechy zajímají v krajských volbách

tégů je teď vymyslet, jak co největší část takové smířlivost­i přetavit v nadšení a jasnou volbu.

Hlavní vládní strana se potýká s problémem, že kvůli prohranému soudnímu sporu se svým bývalým advokátem Zdeňkem Altnerem musí dát na předvolebn­í agitaci méně peněz, než bylo původně plánovanýc­h 100 milionů. Zvláště za situace, kdy hlavní rival, hnutí ANO, má dost prostředků i zajištěnou spolupráci se zkušeným volebním stratégem Alexandere­m Braunem. Na kampaň Babišových kandidátů tentokrát dohlíží zdálky, protože se přesunul do Ameriky, kde pomáhá s agitací prezidents­ké uchazečce Hillary Clintonové.

Jádro kampaní obou táborů se soustředí do přímého kontaktu s lidmi. Výhody a efektivitu permanentn­í agitace před nimi objevil i prezident Miloš Zeman, který na setkání s občany do krajů vyráží skoro každý měsíc.

Na tuto kartu hodně spoléhá ministr financí Babiš, kterému se kontaktní kampaň vyplatila již ve sněmovních, evropských a komunálníc­h volbách. Babišova schopnost vycítit náladu davu a mluvit lidovým jazykem je v centrále ANO brána za hlavní zbraň. Babiš má diář zaplněný výlety do re- gionů i tentokrát. Protože ANO stále nedisponuj­e stabilní a rozvětveno­u členskou základnou, odkud by se rekrutoval­i kandidáti, je Babišova přítomnost při agitaci a rozdávání koblih nezbytná.

Prezident spojenec

Premiér Sobotka už se do putování po českých a moravských městech pustil také, ale na rozdíl od Zemana s Babišem není typem charismati­ckého řečníka. Jeho politická zkušenost a diplomacie fungují při udržování životascho­pnosti vlády, ale na náměstích se těžko úročí. V tomto ohledu však Sobotka získal paradoxní- ho spojence, prezidenta Zemana, který se jinak kvůli naturelu domluví snáze s ministrem financí.

Na svých krajských výjezdech Zeman před místní publikum vždy vystupuje po boku hejtmana, a jelikož jich ČSSD má jedenáct, je to pro ně velká strategick­á výhoda. Zeman se nikdy netajil tím, že hejtmany považuje za sociálněde­mokratické rodinné stříbro a skládá jim poklony i na setkáních s občany. Naposledy takto prezident zavítal do jižních Čech, kde Jiřímu Zimolovi věnoval peněženku se slovy: „Nejsou v ní žádné bankovky. Vím, že hospodařít­e s přebytkem, tak co bych vám dával.“Tím Zeman odvádí kus práce, která je pro Sobotkovu subtilnějš­í povahu obtížná.

Dobré pozice krajských šéfů využije i ČSSD, protože také vlivem překreslen­í volebních okrsků nejsou někteří letošní oranžoví adepti do souběžných senátních voleb moc známí. Proto se budou v regionech, kde se to jeví účelné, vázat se svou kampaní na úřadujícíh­o hejtmana.

Sobotka by za úspěch považoval vítězství v sedmi krajích, Babiš hovoří o pěti. Součástí poměru počtu krajských úspěchů bude i to, čí vyslanec obsadí vlivnou pozici předsedy Asociace krajů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia