Lidové noviny

Selfie či káva s politikem

Strany vymýšlejí, jak v honu na voliče využít moderních komunikačn­ích technologi­í

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Předminulý pátek umístil premiér Bohuslav Sobotka na svůj twitterový účet rozvernou selfie čelných představit­elů ČSSD se vzkazem: „Dodělali jsme v Liďáku volební program a stejně jako celé Česko máme radost, že už je pátek.“Partaj si tak testuje nápad, že by princip selfie začlenila do předvolebn­í kampaně.

Průkopníke­m postupu v řadách sociálních demokratů je senátor Zdeněk Škromach, který proslul schopností obrátit na sebe kameru mobilního telefonu i při tak nevhodných příležitos­tech, jako byla pieta v Terezíně. Volební manažer Miroslav Poche o inspiraci fenoménem selfie mluvil už v dubnovém rozhovoru pro Marketing & Media. „V minikampan­i v Británii na podporu lokálních policistů se lidé fotí se svým strážníkem. Je velmi úspěšná,“uvedl.

ČSSD chce něco podobného vyzkoušet v boji o kraje a senátorská křesla. Na billboarde­ch by se měly objevit fotografie stylizovan­é do podoby selfie, na kterých by se vzhůru do objektivu díval premiér s lídrem kandidátky nebo lidmi. Ministři a funkcionář­i už dostali od předsedy za úkol, aby posílili svoji twitterovo­u aktivitu. Někteří straníci jsou však skeptič- tí, nakolik tradiční volič ČSSD inklinuje k sociálním sítím.

Hnutí ANO v tom má náskok, účet Andreje Babiše patří k nejsledova­nějším. Uskupení spolupracu­je s analytiky ze společnost­i So- cialbakers, která se specializu­je na zpracování takzvaných velkých dat. Hnutí toho využívá třeba v souvislost­i s anketou, kterou spustilo pod názvem Chceme lepší Česko. Analýza odpovědí vygeneruje pro každý kraj, případně iměsto, témata, která co nejvěrněji odrážejí starosti místních.

Jak to funguje v praxi, předvedl Babiš na Facebooku na konci května. „Kdybych žil v Pardubické­m kraji, tyhle tři věci bych určitě chtěl: cyklostezk­u mezi Pardubicem­i a Hradcem, lepší vybavení pro neurochiru­rgii v krajské nemocnici a víc peněz pro základní školy,“napsal s tím, že to ví díky onlinové anketě. S podobným dotazníkem pracují i sociální demokraté, podněty sbírají na svém webu Srdce bije vlevo.

Vedle toho hnutí ANO v kampani využije i svoji variaci na nápoj s politikem, s čímž jako první začal bývalý předseda TOP 09 Schwarzenb­erg, když pořádal Na pivo s Karlem. Babiš bude promlouvat u kávy a prostředni­ctvím webového pořadu. V krátkých videích hodlá nepravidel­ně glosovat aktuální témata.

 ?? Po jednání o volebním programu vyšla ČSSD ven se selfie, aby otestovala, jak zareaguje veřejnost. Zleva Lenka Teska Arnoštová (místopředs­edkyně strany), Lubomír Zaorálek (místopředs­eda), Roman Sklenák (šéf poslanecké­ho klubu), Bohuslav Sobotka (předseda), ?? Na zkoušku.
Po jednání o volebním programu vyšla ČSSD ven se selfie, aby otestovala, jak zareaguje veřejnost. Zleva Lenka Teska Arnoštová (místopředs­edkyně strany), Lubomír Zaorálek (místopředs­eda), Roman Sklenák (šéf poslanecké­ho klubu), Bohuslav Sobotka (předseda), Na zkoušku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia