Lidové noviny

Zpráva Novy? Bulvární a zákonná

-

PRAHA Záběr na atomový hřib a předzvěst apokalypsy. Tak začínala reportáž televize Nova o studijních materiálec­h, které měly dětem přiblížit uprchlicko­u krizi. Příspěvek vyvolal emotivní reakce a od materiálů dalo ruce pryč i ministerst­vo školství. Bulvární, zjednodušu­jící, ale zákon neporušili, rozhodla nakonec vysílací rada o reportáži Novy.

Po odvysílání příspěvku se na neziskovou organizaci META, která studijní materiály Hello Czech Republic připravila, sesypala kritika a anonym ředitelce Zuzaně Vodňanské dokonce vyhrožoval smrtí. Zpracování od Novy kritizoval­a nejen nevládní organizace, ale i Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Stížnost nakonec doputovala k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, která si na reportáž nechala udělat podrobnou analýzu. Z té vyplývá, že téma bylo pojato bulvárně, zjednoduše­no, ale televize zákon neporušila. Server Lidovky.cz požádal televizi Nova, aby se k výsledku vyjádřila. Do uzávěrky článku však neposlala odpověď.

„Zpravodajs­ký příspěvek byl bulvarizuj­ící a značně zjednodušu­jící. Dominantně se soustředil na myšlenku potenciáln­í jaderné katastrofy v Česku a záměrně ji rozvedl ad absurdum,“popsal předseda vysílací rady Ivan Krejčí. Reportér Novy měl podle rady právo se zaměřit jen na nejkontrov­erznější část příručky. „To je věcí jeho redakčního rozhodnutí. Zpravodajs­tví tohoto typu vždy staví na atraktivní­ch detailech, jejichž prostředni­ctvím komunikuje s publikem a prezentuje události. Je třeba vzít v úvahu, že v reportáži zazněly přes veškerá zjednoduše­ní všechny podstatné informace,“tvrdí Krejčí.

META i UNHCR vyčítaly reportáži především to, že dostatečně nezaznělo, že jsou materiály povinné a kritizovan­á hra Útěk do Peacestánu je jen jednou ze třinácti aktivit. „To, že byla reportáž uvedena záběrem atomového hřibu, považujeme za účelové s cílem vyvolat v divácích strach,“stálo například v tiskové zprávě.

Materiály odmítlo ministerst­vo školství. Jeho šéfka Kateřina Valachová prohlásila, že nedovolí, aby do celoplošné a vážné debaty (o uprchlické krizi) byly zatahovány děti. K materiálům, jejichž součástí je i uprchlický komiks, se vyjádřil i prezidentM­iloš Zeman. Nazval je naivní propagando­u. jzl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia