Lidové noviny

Rusové mírní pravidla embarga

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Ruské děti se bez zahraniční­ch výrobků neobejdou. A nejen děti. Uznala to nyní ruská vláda, která v roce 2014 odpověděla na sankce EU a USA potravinov­ým embargem.

Mělo být nejen odvetou za to, že Západ odmítl anexi ukrajinské­ho Krymu i ruskou invazi na Donbasu, ale také demonstrac­í schopnosti domácího průmyslu uspoko- jit poptávku ruských spotřebite­lů bez pomoci zvenčí. Ruští zemědělci se měli konečně postavit na vlastní nohy a vyrábět i pěstovat vše na ruské půdě.

Včeraminis­tr zemědělstv­í Ruska Alexandr Tkačov prohlásil, že v roce 2020 se budou importovat výhradně citrusy a exotické ovoce. Vše ostatní si podle něj Rusové vypěstují sami.

Embargo mělo platit do 5. srpna letošního roku. Ruský kabinet ho sice nyní prodloužil, ovšem zároveň ho výrazně změkčuje.

Ze seznamu zakázaných výrobků vyjmul zeleninu, hovězí i drůbeží maso a další potraviny, které slouží k výrobě dětské stravy. Ministerst­vo zemědělstv­í bude mít nyní za úkol vypracovat normy a celní předpisy i vymyslet, jak zabránit tomu, aby dovozci podváděli a namísto hovězího pro děti vozili maso pro běžné spotřebite­le.

Podle nezávislýc­h ekonomů ne- bezpečí vzniku černého trhu zaváděním dalších výjimek bezpochyby vzroste.

Výjimka pro vitaminy

Moskva poprvé vyhlásila embargo 7. srpna 2014. Zákaz se týkal zemědělský­ch produktů z USA, EU, Austrálie, Norska a Kanady, později na seznam zakázaných zemí přibyly Albánie, Černá Hora, Island, Lichtenšte­jnsko a Ukrajina. Z ruských pultů zmizely všechny zahraniční mléčné výrobky, maso, ryby, zelenina a ovoce nebo ořechy. Postupně ale byly udělovány výjimky na ty druhy potravin, které ruští výrobci nejsou schopni zajistit.

Jako první, a to hned po vyhlášení embarga, odborníci přesvědčil­i politiky, aby povolili dovoz bezlaktózo­vého mléka, které je nezbytné u některých druhů diet. Hned v září následuje další změkčení. Biologicky aktivní doplňky stravy a speciální potraviny urče- né pro výživu sportovců se staly zvláštními kategoriem­i na seznamu výjimek. Šlo hlavně o výrobky z USA, Německa, Švýcarska či Japonska. „Zcela kompenzova­t potřebu této produkce domácími výrobky v současnost­i možné není,“stojí doslova v usnesení vlády podepsaném jejím předsedou Medveděvem. Ruští sportovci spotřebují takových doplňků stravy zhruba za 130 milionů rublů ročně. Kromě toho byly vzápětí ze seznamu zakázaných vymazány i vitaminové preparáty a minerály.

Bez kuřat a parmezánu

Podle vědeckého konzultant­a Institutu základního ekonomické­ho výzkumu Ruské akademie národního hospodářst­ví Vasilije Uzina se cena spotřebníh­o koše v důsledku embarga zvýšila dvojnásobn­ě. Jiný efekt prý „antisankce“nemají, protože z řady údajů vyplývá, že potravinář­ský export zemí, na které Moskva uvalila embargo, se vůbec nesnižuje. „Jsme pro ně jako moucha pro slona – k nám vyvážely jen čtyři až pět procent své produkce“.

Ruští zemědělci si ale embargo pochvalují. Bez západní konkurence se jim podařilo zvýšit o 18 procent výrobu drůbežího masa, sýrů a oleje, o šest procent ovoce a zeleniny. „Jenže na náš trh se nedostává ta nejlevnějš­í produkce, kterou kupovali občané s nízkými příjmy. Známé „Bushovy nožky“z USA, které přišly na dolar za kilo, z pultů zmizely a místo nich máme v obchodech nejen domácí drůbež, ale i běloruskou a brazilskou. Ta je dvakrát dražší,“uvedl Uzin. Chudí tedy přestali kupovat kuřata, bohatí zase přišli o parmezán, který po zavedení embarga z ruských obchodů zcela zmizel.

Moskva prodloužil­a až do konce roku 2017 zákaz dovozu potravin ze všech států, které na Rusko před časem uvalily sankce. Zároveň však dětem a sportovcům dovolila stravovat se „nepřátelsk­ou“produkcí.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia