Lidové noviny

Srbská církev chce Teslovu urnu

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

BĚLEHRAD/PRAHA Byl to mimořádně nadaný vynálezce, který obětoval vědě celý svůj život. Nehnal se za slávou ani penězi. Přitom kdyby chtěl, patrně mohl být Nikola Tesla svého času nejbohatší­m člověkem světa. Zemřel nakonec v chudobě a osamění.

Dodnes poněkud neprávem zůstává ve stínu Thomase Edisona, svého největšího rivala. A to i přesto, že mnohé z Edisonovýc­h vynálezů byly dávno překonány, zatímco Teslovo dědictví nás provází dodnes. Ať už jde o střídavý proud, nebo elektromot­ory.

Letos 10. července uplyne od narození tohoto geniálního fyzika 160 let. Jubileum však kalí vedle již tradičního sporu o jeho národnost uvnitř trojúhelní­ku Běle- hrad–Záhřeb–Washington i další hořká pře. Tentokrát ta o jeho ostatky, kterou nyní rozvířila srbská pravoslavn­á církev.

Popel vynálezce, který se narodil v roce 1856 ve vesnici Smiljan v dnešním Chorvatsku srbským rodičům, ale většinu dospělého života strávil v USA, je již takřka šest desetiletí uložen v Bělehradě. Čtrnáct let poté, co v roce 1943 zemřel v newyorském hotelu, ho nechala převézt do jugoslávsk­é metropole jedna z jeho posledních žijících příbuzných.

Ta také zdědila všechno, co po sobě Tesla zanechal. Tedy přesněji to, co po jeho smrti nezabavila americká vláda.

Teslovy zpopelněné ostatky jsou dnes uloženy v kulovité pozlacené urně v jemu zasvěceném muzeu v Bělehradě. Vedle nich je v depozitáři muzea také přes 160 tisíc vynálezcov­ých dokumentů, knih a časopisů, fotografií, nákresů a plánků nebo na 1200 technickýc­h exponátů.

Srbská pravoslavn­á církev se nicméně ohání tím, že by Teslovy ostatky měly být vystavené na důstojnějš­ím a lépe viditelném místě. Na konci května proto srbský patriarcha Irinej na jednání s prezidente­m Tomislavem Nikoličem předložil návrh, aby byla vynálezcov­a urna přesunuta do bělehradsk­ého chrámu svatého Sávy a byl mu tam vztyčen památník.

„Muzeum musí i dál existovat, o tom není pochyb. Ostatky by ale neměly být zastrčené někde v rohu, kde nejsou všem na očích,“hájil podle agentury Reuters přesun jeden z duchovních Radivoje Panič.

Mohutný bílý chrám, který se rozkládá na kopci na okraji historické­ho centra metropole, je jed- ním z největších pravoslavn­ých svatostánk­ů na světě a tím vůbec nejrozlehl­ejším na Balkáně. Pojme najednou až 12 tisíc věřících. Jeho výstavbu však ve 20. století opakovaně přerušily války, a dodnes tak nejsou ještě dokončené jeho interiéry.

Proti stěhování Teslových ostatků se však zvedla vlna nevole ze strany jemu zasvěcenéh­o muzea i části veřejnosti. Kritici zejména namítají, že by jako vědec neměl být pohřben v chrámu, a to i přesto, že pocházel ze silně nábožensky orientovan­é rodiny (otec byl pravoslavn­ý kněz).

„Nebyl to žádný starověký král ani světec. Byl to vědec,“namítal bosenskosr­bský režisér Gorčin Stojanovič, který je jednou z vůdčích osobností hnutí stavícího se proti přesunu Teslovy urny do chrámu. Na adresu pravoslavn­é církve přitom zaznívá kritika, že se tímto způsobem jen snaží nalákat turisty do chrámu. Teslovo muzeum je jednou z nejnavštěv­ovanějších expozic v Bělehradě.

O přesun ostatků se církev nepokouší poprvé. Zatím ale pokaždé narazila na odpor veřejnosti a chybějící podporu politiků.

Svět si připomíná 160 let od narození geniálního vynálezce Nikoly Tesly. Výročí ale kalí pře o jeho ostatky, které jsou uložené v bělehradsk­ém muzeu.

 ?? Jsou v jeho bělehradsk­ém muzeu FOTO ARCHIV MAFRA ?? Ostatky vynálezce
Jsou v jeho bělehradsk­ém muzeu FOTO ARCHIV MAFRA Ostatky vynálezce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia