Lidové noviny

Trump sází na Reaganovy demokraty

-

zervativní­ho demokrata, tedy sociálně a fiskálně liberálníh­o člověka s filozofií agresivní zahraniční politiky a protekcion­ismu.

„S Amerikou v poslední době spousta lidí tady i ve světě zametá. Potřebujem­e nového Reagana a Donald je jeho nástupce,“pokračoval Drew. Vyjmenoval řadu problémů, které ale měly podobný podtext – Amerika je okrádána a ohrožována, zvenku i zevnitř.

Trump a rezavý pás

Nedá se očekávat, že by Trump dokázal vyhrát v některém ze států na západním pobřeží a na severových­odě, oblastech považovaný­ch za bašty liberálů. Má nicméně šanci právě zde, v „rezavém pásu“, kde dominují voliči dělnic- ten nedávno zhotovený organizací Pew Research. Až 87 procent voličů magnáta se svěřilo s tím, že se vláda (ať už demokratic­kého, či republikán­ského prezidenta) o jejich životy vůbec nezajímá.

Hillary Clintonová se v úterý zřejmě stane kandidátko­u na prezidenta za Demokratic­kou stranu a rázem bude považována za favoritku listopadov­ých voleb. Donald Trump by musel změnit Ameriku ve stylu Ronalda Reagana, aby Hillary zastavil.

Ztracený jih?

Čísla ale přesto hovoří pro Clintonovo­u. A to jasně. Pokud bývalá ministryně zahraničí udrží osmnáct států, které od roku 1992 stabilně volily demokratic­kého kandidáta, k prezidents­tví by potřeboval­a jen 28 volitelský­ch hlasů. K triumfu by jí tak stačilo přidat například jen Floridu (29 hlasů) a ostatní „fialové“státy jako třeba Ohio či Virginii by mohla „přenechat“Trumpovi. Všechny tyto uvedené státy v roce 2008 a 2012 podpořily Baracka Obamu. Trump si nemůže dovolit ztratit ani jediný z nich.

Letošní volby se mohou ukázat být opravdu historické. Nejde jen o to, že by Trump mohl získat některý z tradičně liberálníc­h států, ryzí konzervati­vce by na druhé straně mohla zaskočit Clintonová. Ta si troufá na vítězství v „neotřesite­lně“konzervati­vních státech, jako je Georgia či Arizona. Oba státy nyní zažily příliv Hispánců a Afroamerič­anů, dvou etnik, která se stala loajálními voliči demokratů. Tyto dvě skupiny navíc nemohou Trumpa vystát.

Pokud by Clintonová skutečně vyhrála například v Georgii, bylo by její vítězství přelomové.

Drew u piva nad podobnými úvahami pokrčí rameny: „Amerika je nepředvída­telná,“řekne a po chvíli si uvědomí, že on tuto nepředvída­telnost sám ztělesňuje – celoživotn­í demokrat, který se chystá volit republikán­a. „Trumpa!“opraví mě.

 ?? Hillary Clintonové chybí po sobotním vítězství na Amerických Panenských ostrovech jen 60 delegátů do nominace. V závěru primárek bude zítra hlasovat šest států včetně Kalifornie. Hlavní město hlasuje 14. června. FOTO REUTERS ?? Do finiše.
Hillary Clintonové chybí po sobotním vítězství na Amerických Panenských ostrovech jen 60 delegátů do nominace. V závěru primárek bude zítra hlasovat šest států včetně Kalifornie. Hlavní město hlasuje 14. června. FOTO REUTERS Do finiše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia