Lidové noviny

Americký model: imigranti se necítí izolovaní

- MILAN ROKOS

PRAHA Integraci uprchlíků v Evropě by pomohlo, kdyby zde měli jasně narýsovano­u cestu k získání občanství a kdyby evropské státy kladly větší důraz na jejich zaměstnává­ní. Myslí si to irácký Američan Ali Al Sudani, který vede integrační programy pro uprchlíky přicházejí­cí do texaského Houstonu. Al Sudani v Praze koncem května přednášel o svých zkušenoste­ch s integrací ve Spojených státech.

On sám byl před několika lety uprchlíkem. Narodil se na jihu Iráku a po studiích pracoval pro americké jednotky, v letech 2004 až 2009 pak pro iráckou pobočku organizace Člověk v tísni. Kvůli těmto zaměstnání­m ale pro něj život v rodné zemi přestal být bezpečný. Přesunul se proto nejdříve do Jordánska, kde pokračoval v práci pro českou neziskovou organizaci, v dubnu 2009 se pak jako uprchlík dostal do amerického Houstonu. Na starost ho měla agentura, v níž nyní působí v manažerské pozici. Dostal nejdříve práci sociálního pracovníka, později se ale vypracoval: „Nyní vedu oddělení, které má na starost mezi 800 a 1600 uprchlíků. Poskytujem­e jim veškeré služby, cílem je, aby se stali soběstačný­mi po šesti měsících od jejich příjezdu. Dosahujeme toho přitom v 94 procentech, na což jsme vel- mi hrdí,“říká Al Sudani. Zmínění uprchlíci přicházejí z Blízkého východu, ale třeba i z Kuby.

Hlavní rozdíl v úspěšnosti integrační­ch modelů používanýc­h v Evropě a ve Spojených státech vidí v tom, že v USA nemají na rozdíl od Evropy izolované komunity. To, že se běženci necítí ve Spojených státech tak izolovaní, prý spočívá v jasné cestě k získání občanství. Jako příklad uvádí sám sebe: „ Já jsem dostal občanství v roce 2014, tedy po pěti letech, jež nehrály roli. Těžce jsem pracoval a přispíval tak společnost­i, teď jsem ale hrdý americký občan. V Evropě takovou cestu k získání občanství nevidím.“

Na otázku, kde vidí chyby v integraci uprchlíků, přidává i další postřehy: lepší by měla být spolupráce mezi jednotlivý­mi evropskými státy, včetně pravidelný­ch schůzek nejen politiků, ale i institucí starajícíc­h se o integraci, neziskovýc­h organizací a dalších aktérů. „Jednu z chyb vidím v tom, že tu není kladen tak velký důraz na zaměstnání. Integrační model v USA je založený na jedné věci – dosáhnout co nejrychlej­i soběstačno­sti. Uprchlíci, které s jejich rodinami přesídluje­me, vědí, že dostanou finanční asistenci po několik měsíců. A to přesně na takovou dobu, aby si mohli najít práci,“zdůrazňuje Al Sudani. Lidé pak podle nějmají pocit, že jsou integrovan­í, a jsou hrdí na to, že se dokážou sami o sebe i své rodiny postarat. „Na sociálních dávkách přece nechce být nikdo závislý,“myslí si.

Důležité také je, aby každá agentura, která zajišťuje integraci uprchlíků, měla oddělení specializu­jící se na hledání práce, tedy ja- kýsi pracovní úřad. V USA to tak je – pracovníci nejdříve kontaktují zaměstnava­tele podle vzdělání a pracovních zkušeností žadatelů o azyl, poté dávají obě skupiny dohromady. „Je to užitečné pro všechny,“dodává.

V Česku pan Al Sudani navštívil i čtyři irácké rodiny žijící v Českém Těšíně. „Slezská diakonie, která se stará o jejich integraci, odvedla skvělou práci,“oceňuje a dodává, že zbylé dvě rodiny, které za velké pozornosti odešly do Německa, nejsou nijak výjimečné. Se stejnými případy se setkává i v USA. „Uprchlíci jsou normální lidé v nenormální­ch okolnostec­h,“vysvětluje Al Sudani pohnutky běženců.

 ?? Al Sudani radí běžencům FOTO M. ROKOS ??
Al Sudani radí běžencům FOTO M. ROKOS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia