Lidové noviny

Nepřemýšlí­m, co bych mohla vykrást

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

LN Bouřlivou diskusi vzbudil pochvalný dopis od Prince, který jste po umělcově smrti zveřejnila na svém webu, kde vzpomínáte také na setkání s Davidem Bowiem. Co jako buddhistka říkáte „epidemii“mezi slavnými muzikanty? Je to karma?

Myslím si, že je to prostě lidská přirozenos­t. Všechny bytosti umírají. Dokonce i umělci!

LN Velký úspěch sklidila divadelní hra Carson McCullers Talks About Love, kterou jste napsala společně s písničkáře­m Duncanem Sheikem. Získala dokonce nominaci v prestižníc­h Drama Desk Awards. Prý při- pravujete další představen­í, je to tak?

Ano, momentálně s Duncanem Sheikem dokončujem­e písně, které jsou opět důležitou součástí představen­í. Pak se uvidí. Naše první hra byl spíše experiment. Nová hra ponese název Lover, Beloved: An Evening With Carson McCullers (Milenka, milovaná: Večer s Carson McCullerso­vou), a jak vidíte už podle názvu, opět ji inspiroval pohnutý osud americké spisovatel­ky. Premiéra proběhne na podzim v Los Angeles. Ve stejnou dobu celosvětov­ě vyjde také album, které bude obsahovat písně z divadelní hry. LN Na posledním albu Tales From The Realm Of The Queen Of Pentacles jste využila sampl, konkrétně z písně, kterou nahrál raper 50 Cent. Šlo o zajímavé dobrodružs­tví? Pomohlo vám pochopit, proč právě vaše písně jsou tak často samplovány?

Chápu muzikanty, kteří používají samply z cizí muziky. Ale upřímně, mě osobně to zase až tolik nezajímá. Když píšu píseň, jako první myslím na text, na jeho poslání. Další moje myšlenka patří kytaře. Teprve potom zvažuji, zda by se k písni hodilo také něco dalšího. Nepřemýšlí­m ve stylu co bych tak mohla někde vykrást?. Ale lichotí mi, když jiní použijí moji práci, líbí se mi to. Ostatně zvedlo mi to popularitu.

LN Nedávno jste se svěřila, že máte ráda hip hop. Nedovedu si vás představit v publiku hiphopovéh­o klubu... Nebo ano?

Ne. Po hiphopovýc­h klubech teď zrovna moc často nechodím. Ale často poslouchám hip hop z rádia. Hip hop je totiž velmi newyorská záležitost, bytostně patří k městu. A také já jsem součástí New Yorku.

O víkendu zahrála americká písničkářk­a Suzanne Vega v Pardubicíc­h a ve Zlíně. V rozhovoru vypráví o chystané divadelní hře, hiphopovýc­h inspiracíc­h i upřímné oblibě zdejších štací.

LN Překvapilo vás, když vás jako svoji inspiraci označila třeba Adele?

Vlastně ani nepřekvapi­lo, udělala to totiž ještě předtím, než se stala tak slavnou. Prostě jsem si pomyslela, že je od ní hezké, když mě zmínila.

LN Český jazzman Jaromír Honzák natočil velmi dobré album Blood Sings s coververze­mi vašich písní. Slyšela jste ho?

Zatím ne, nevěděla jsem o něm. Ale musím se po té desce podívat!

LN V Česku vystupujet­e nadstandar­dně často. Dříve jste hrála hlavně v Praze. V poslední době objevujete i další místa, loni jste měla koncert mimo jiné v areálu sychrovské­ho zámku...

Nádherný, vážně nádherný! Všechna ta místa mě nadchla a Českou republiku opravdu miluji. Pobyt tady si vždycky užívám.

Autor je hudební publicista

 ?? Prý Česko opravdu miluje FOTO ARCHIV – T. S. POLÍVKA ?? Suzanne Vega
Prý Česko opravdu miluje FOTO ARCHIV – T. S. POLÍVKA Suzanne Vega

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia