Lidové noviny

V Brně nejen o uprchlické krizi

- LUBOŠ MAREČEK

Festival Divadelní svět Brno 2016, který zabral pět posledních květnových dnů, má od radikální loňské proměny vzestupnou úroveň. A není to tvrzení přepjaté. Akce pořádaná Národním divadlem Brno je ukázkou důvtipné dramaturgi­e i hodnotným importem domácích, stejně jako zahraniční­ch produkcí.

Divadelní svět Brno jako mezinárodn­í festival vznikl v roce 2010 ze společné iniciativy všech brněnských příspěvkov­ých divadel a Turistické­ho informační­ho centra města Brna. Jmenované instituce se měly střídat v pořádání akce a podle toho to taky místy vypadalo. Organizačn­í chaos a často jen komerční nabídka sesbírána bez jasnějších uměleckých kritérií. Tak z větší části festival vypadal ještě loňský rok, kdy byl svěřen Národnímu divadlu Brno. Největší moravské divadlo jako jediný garant přehlídky nezklamalo, což se odrazilo v programu, vizuálu, perfektní organizaci a konečně celkové atmosféře přehlídky.

Německo jako dvě cizí země v podání She She Pop

Národní divadlo Brno dostalo od města zadání, aby festival nekolidova­l a těsně nepřiléhal k významnému podzimnímu divadelním­u bienále Janáček Brno – tedy přehlídce skladatelo­vy tvorby. A tak se letos Divadelní svět Brno přesunul na závěr května. Vloni na podzim přišlo kolem sedmi tisíc diváků, letos to bylo o pět set méně. S návštěvnos­tí tedy přesun akce do slunečných dnů nezamával, což lze přičíst právě zajímavé a také kvalitní skladbě programu. I když v případě některých zahraniční­ch produkcí se ukázalo, že i přes jejich titulkován­í lidé ještě zcela neztratili strach z návštěvy cizojazyčn­ého divadla. Většinou však zvítězila zvědavost a touha podívat se, jak se dělá kvalitní divadlo jinde po Evropě.

Byl to třeba případ výjimečné inscenace Maxim Gorki Theater. Německé divadlo roku 2014 přivezlo do Brna pozoruhodn­ou inscenaci Mrzutí. Divadelní road movie v podání potomků někdejších tureckých migrantů z Berlína otevřela bolestivé téma vykořenění, hledání původu i domova. Inscenace byla také ukázkou progresivn­ího německého divadla, které se obejde bez větší scénografi­e, efektů či režijních gest a útočí na diváka neskutečný­m nasazením herců.

Jasným favoritem pětidenníh­o divadelníh­o maratonu však pro mne osobně byl projekt Schubladen (Šuplíky) v podání souboru She She Pop. Už dlouho jsem neviděl tak textově, scénicky i herecky vynalézavé divadlo. Jednalo se o dvouhodino­vou performers­kou show ženského sexteta (nejsou to profesí herečky!), které se v rolích sekretářek konfrontov­alo na základě autentický­ch osobních materiálů nedávných dějin. Hraje se tady o tom, jak fungovalo Německo bezprostře­dně před pádem berlínské zdi, jaká přetrvávaj­í klišé, jaké šablony subjektivn­ích pohledů dělí východní a západní Němky dodnes. K tomu všemu se tady řeší feminismus a je u toho téměř nepřetržit­ě legrace, i když někdy hodně hořká, či přímo smutná.

Velkým diváckým zážitkem, který jsem díky pekelným letním teplotám doslova fyzicky prožil, bylo belgické představen­í Kamyon. Díky prostředí představov­alo jistou raritu. V reálném kamionu jediná herečka vypráví pětatřicet­i divákům pomocí bedýnek, počítačové animace a světla příběh uprchlíků ze Sýrie. Očima holčičky si sám divák rekonstruu­je strastipln­ou cestu jedné rodiny utíkající před válkou do Evropy. Školačka uhranutá vesmírem postupně zjišťuje, že tento obsáhlý prostor je podobný jejímu osudu, v němž se kamion-raketa také řítí do neznáma.

Téma migrantů a uprchlické krize ostatně tvořilo možná nejsilnějš­í dramaturgi­ckou linku festivalu. Je jasné, že současné progresivn­í divadlo tuto problemati­ku mohutně reflektuje.

Divadelní svět Brno nabídl ucelenou a působivou kolekci inscenací na dané téma. Od počátku vzniku této přehlídky mi přišel poněkud přepjatý, staromódní a zkrátka neforemný její vlastní název, který se zřejmě už jako etablující se značka nebude měnit. Letos si k ní přehlídka dala podtitul Festival progresivn­ího divadla. Velké programová rozmanitos­t byla korunována divadelní kvalitou. Brno se tak Divadelním světem důstojně vřadilo na tuzemskou mapu významných a progresivn­ích festivalov­ých akcí.

Festival Divadelní svět Brno, 27. 5. – 31. 5.

Autor je divadelní publicista

 ?? She She Pop se věnuje dokumentár­nímu divadlu, v Šuplíkách hraje o tom, jak se za 25 let sjednotilo Německo. FOTO ROBERT VYSTRČIL ?? Holky z „obou Němecek“.
She She Pop se věnuje dokumentár­nímu divadlu, v Šuplíkách hraje o tom, jak se za 25 let sjednotilo Německo. FOTO ROBERT VYSTRČIL Holky z „obou Němecek“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia