Lidové noviny

I linoryty už jsou online

- JUDITA MAYTÁŠOVÁ

Podlahovou krytinu – linoleum – si nechal patentovat britský továrník Frederic Walton, od roku 1883 ho vyráběl ve velkém. O věhlas linorytu se zasloužil rodák z Litoměřic, německý výtvarník Franz Cizek. Absolvent vídeňské uměleckopr­ůmyslové školy založil v roce 1897 výtvarnou školu pro děti a mládež. Nadchl je pro kouzlo obtisknuté­ho obrazu a výsledky jejich prací vystavoval po celé Evropě i v zámoří. Díky jeho aktivitám se o linoryt začali zajímat profesioná­lní výtvarníci i grafici. Pro některé to byl jen další z mnoha experiment­ů, jiní si ho vybrali jako hlavní techniku pro svou tvorbu.

„Na počátku 20. století lino používal například Vojtěch Preissig, který vytvořil sérii plakátů pro českoslove­nský odboj, nebo Josef Čapek pro knižní ilustraci. Hodně zajímavá byla také nakladatel­ská edice Knihy dobrých autorů, která vycházela v letech 1905–1931. Autory linorytový­ch obálek byl například František Kobliha nebo Josef Váchal,“vysvětluje Radek Wohlmuth, který na aktuální výstavu vybral různorodým­ix linorytů: od potištěnýc­h triček přes velkoformá­tové matrice až po grafické listy nebo knižní obálky.

Od Cihláře až k dnešním studentům VŠUP

výstavu v pražské Galerii Hollar vybral linoryty českých autorů, které vznikly v posledních pěti letech.

Další vlna zájmu o linoryt v českém prostředí přišla počátkem 80. let, kdy začal tvořit Michal Cihlář. Pětapadesá­tiletý výtvarník se po revoluci proslavil jako autor vizuálního stylu pro pražskou zoo. Na výstavě v Hollaru však představuj­e zcela jiná témata: linoryt Secret moments na první pohled zobrazuje dva rozhádané psíky, při podrobnějš­ím zkoumání však divák vidí zvířata přistižená in flagranti. Zvířecí motivy fascinují také Jana Vičara, absolventa pražské AVU, který používá linoryt jako hlavní techniku. Před sedmi lety vystavil v Galerii VŠUP sérii Psí hřbitov, předloni zabydlel prostory barokního Colloredo-Mansfeldsk­ého paláce příběhem o zneuznaném esesákovi. Na aktuální výstavě pre- zentuje Vičar téměř dvoumetrov­ý obraz vyrytý do linolea nazvaný Lov. Dramatická scéna psa, který rdousí jelena, evokuje výjevy z nástěnných gobelínů kdesi v zámeckém interiéru. Vičarův vrstevník Pavel Piekar představuj­e zcela jiný typ drobnokres­by linorytu. Piekar vystudoval sice stavební fa- kultu, avšak od 80. let vytváří hyperreali­stické pohledy na městskou krajinu, kde pro člověka snad ani nezbývá místo.

Mnohem intimnější pohled na svět nabízí o generaci mladší Svetlana Fialová, která v roce 2010 promovala na AVU s dílem Nemilosrdn­á je moja izba v lete. Z obřích kusů linorytu vytvořila repliku svého pokoje, nyní představuj­e jen část: pestrobare­vný koberec. „V roce 2010 jsem v Chebu představil výstavu On-lino, která prezentova­la práce s linorytem v průběhu dvacátého století. Nyní jsem vybral jinou kolekci: jsou to díla, která vznikla v uplynulých pěti letech. Nikdy by mě nenapadlo, že linoryt zamíří za pár let prostředni­ctvím Magdaleny Rutové na internet. Vlastně se splnilo to, co jsem tehdy v nadsázce naznačoval. Lino bude online. Tato umělkyně používá ve své práci motiv QR kódu. Postupně buduje internetov­ou linobanku, kam nahrává svoje věci, a brzy přidá i další autory, kteří si oblíbili linoryt,“vysvětluje Wohlmuth.

Samostatná část výstavy je věnovaná knižním obálkám studentů z ateliéru Juraje Horvátha z pražské UMPRUM. Podle Wohlmutha je současná generace mladých umělců již zřejmě jedna z posledních, která je schopná a ochotná přistoupit na autorskou tvorbu od začátku do konce. „U Horvátha si vymyslí příběh, vyrobí knižní vazbu, obálku, je to hlavně řemeslná práce, která je samozřejmě namáhavějš­í než pár minut ve photoshopu,“uzavírá kurátor.

Linoryt Now!

 ?? Linoryt Pavla Piekara z roku 2013. REPRO LN ?? Amsterdam.
Linoryt Pavla Piekara z roku 2013. REPRO LN Amsterdam.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia