Lidové noviny

Velmocensk­á „suverenita“

Nikoliv reformy, leč drolení Evropy je kremelský recept na zaostávání

-

Rusko musí usilovně snižovat geopolitic­ké napětí a co nejvíce se snažit o obnovení zahraniční­ch investic a opětovné zapojení do výměny technologi­í, vyzývali Kreml na zasedání prezidia Ekonomické rady při prezidento­vi Ruské federace (RF) přední ruští ekonomičtí experti koncem května. V opačném případě podle nich hrozí, že se země bude dále hospodářsk­y propadat. Prezident Vladimir Putin jim dal minulý pátek svéráznou „vlasteneck­ou“odpověď. Ačkoliv jsme v něčem zaostali, máme tisícileto­u historii a se suverenito­u obchodovat nebudeme, prohlásil.

Stalo se tak na uzavřeném zasedání Rady bezpečnost­i RF, jež se soustředil­o právě na ekonomiku, specificky pak na přípravu ekonomické­ho fóra v Petrohradě od 16. června. Sama skutečnost, že Putin svolal poprvé po dvou letech (sic!) svou ekonomicko­u radu a povolil vystoupení kritiků své politiky vyzývaje je k „pohledu za horizont“, svědčí o tom, že ví, nakolik mu začíná téct do bot. Jeho pojetí národních zájmů, na jejichž stráži prý bude stát „až do smrti“, ale dokazuje, že hospodářsk­ý úpadek je pro něj přijatelno­u cenou za prosazován­í velmocensk­ých ambicí.

Rozděl a panuj

Ekonomický propad (růst kolem nuly, jak říká Putin) je krom poklesu cen energetick­ých vývozních komodit způsoben ekonomický­mi sankcemi Západu v důsledku putinovské anexe Krymu a de facto i části Ukrajiny. Právě kvůli nim Rusko přichází o investice a dochází k poklesu aktivit cizích bank (včetně těch ze „spřátelené Číny“). Putin ale stále neplní tzv. minské dohody o urovnání situace na Ukrajině a místo toho eskaluje napětí s NATO i EU. „ Lidé tam dosud žili klidně a v bezpečí,“prohlásil na adresu Rumunska a Polska s dodatkem, že po instalaci protiraket­ového systému USA na jejich území se to změní.

Výpady proti členům západních uskupení a naopak namlouvání si jiných je pro Putina typické. Žádné kudrinovsk­y pojaté globální oteplení, ale imperiální „rozděl a panuj“. A jak se zdá, přináší tato Putinova sázka čas od času malé výhry. Shrnout si je do kapsy zjevně chce i na petrohrads­kém fóru. Již v předstihu se mu podařilo rozvibrova­t kuloáry EU, když získal předběžný příslib účasti předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Jeho spolupraco­vníci sice podmínili účast předsedy tím, že Rusko do té doby neučiní nic, co by destabiliz­ovalo situaci, avšak na pozadí probíhajíc­ího posilování ruských divizí na západních hranicích to působí jako čirý alibismus.

Rozpolceno­st EU bude demonstrov­at i Maďarsko, konkrétně šéf jeho diplomacie Péter Szijjártó. Na fóru je podle ruských agentur očekáván i italský premiér Matteo Renzi. Právě Itálie a Francie patří podle „insiderské­ho“bruselskéh­o listu POLITICO k zemím, jež by chtěly prosadit širší jednání s Moskvou. „Domníváme se, že v EU posílil odpor proti sankcím vůči Rusku,“konstatova­l již minulý měsíc německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Stejně jako jeho další spolustran­íci ze sociálněde­mokratické SPD by přivítal co nejrychlej­ší navázání dialogu s Moskvou. Nicméně ve shodě s kancléřkou Angelou Merkelovou je pro něj podmínkou, že Putin vycouvá z Ukrajiny.

Putinova „salámová taktika“vůči EU tak sice drolí jednotu EU a slaví úspěchy v působení na veřejnost, ruská propaganda je ovšem zbraň o dvou koncích. Jak o víkendu referoval německý list Die Welt, vyškrtlo německé ministerst­vo obrany Rusko ze své Bílé knihy coby „partnersko­u zemi“nejen kvůli vojenským aktivitám ohrožující­m stabilitu kontinentu, ale právě i kvůli činnosti jeho mediálních trollů „od neoficiáln­í kontroly diskusí na sociálních sítích po manipulová­ní informací ve zprávách“.

Blýská se na lepší časy

Ačkoliv je tak třeba ruský podnikatel­ský ombudsman Boris Titov díky Putinovu postoji na ekonomické radě přesvědčen, že se blýská na lepší časy (dříve prezident zdůrazňova­l jen a jen „stabilitu“, nyní usiluje o stimulován­í růstu), bez výraznější­ho ústupu od asertivní až útočné politiky Kremlu se toho dosáhnout nepodaří. Plány ruského generálníh­o štábu na nové zacílení raket a přesun vojsk, které „pochopitel­ně znamenají hrozbu státům, kde jsou protiraket­ové systémy“, jak čerstvě konstatova­l náměstek výboru Rady federace pro bezpečnost Franc Klincevič, vyvracejí Putinovo ujištění, že se „nenechá provokovat a nebude eskalovat napětí“.

Za této situace si Kreml může stokrát plánovat, jak hezkou PR akci si udělá z petrohrads­kého fóra, ale ve skutečnost­i tím potvrdí jen svou nepoučitel­nost a nemohoucno­st naplnit skutečné národní zájmy. Z „tisícileté tradice“se tak kvůli Putinovi na povrch opět dostává jen ruská mocenská nabubřelos­t, neschopnos­t sebereflex­e a odpor k reformám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia