Lidové noviny

Boje v pravicové zemi

Krajské kampaně budou opět přehlídkou humoru

-

Pro demoskopy, sociology i glosátory veřejného dění je Česko malým rájem na zemi. Jsme totiž země přetížená paradoxy. Vezměme si třeba fakt, že podle posledních dat Centra pro výzkum veřejného mínění se nejvíce obyvatel řadí k pravici (takřka 35 procent). Ke středu jen každý čtvrtý a pouze tři z každé desítky se hlásí k levici. Takto sebe sami vnímáme ve státě, jenž má v ústavě definované bezplatné vzdělávání i zdravotnic­tví, v němž je nepřijatel­né platit i třicetikor­unový regulační poplatek u lékaře, v němž trváme na tom, aby se ze zdravotníh­o pojištění platily i kuchařky, uklízečky a žehličky ve špitálech. Ve státě, v němž jsou takřka všichni odkázání výhradně na statní důchod, kde se neplatí na vysokých školách ani zápisné a v němž jsou komunisté stabilně třetí nejsilnějš­í parlamentn­í stranou. Už je to tak: v zemi, kde je tématem krajských voleb pokus o zdanění části majetku navrácenéh­o církvím, se nejvíce obyvatel hlásí k pravici…

Úplně stejně musíme vnímat a chápat zprávy o tom, že lid v Česku se v roce 2016 nejvíce bojí ztráty zaměstnání: mezi realitou a stavem našich hlav je nějaký vztah – ale velmi, velmi, velmi volný.

Ano, máme nejnižší nezaměstna­nost v celé Evropské unii (podle posledních mezinárodn­ě srovnateln­ých čísel Českého statistick­ého úřadu pouhých 4,1 procenta), ale většina populace se přesto nejvíce obává ztráty zaměstnání – dlouhodobě tato čísla oscilují okolo šedesáti procent. Aby těch paradoxů nebylo málo, pokud výzkumný vzorek očistíme od starobních důchodců, pak jsou obavy ještě nižší – obvykle o deset procentníc­h bodů! Penzisté se obávají nezaměstna­nosti více než lidé v „produktivn­ím věku“, čímž značně posouvají celkové statistiky.

Ačkoli mnozí politici a mnohá média postavili svůj byznys na strašení běženci, imigrace není voličskou prioritou. Ostatně navzdory „ostré“kampani plné hrozeb a strachu stále dvě třetiny obyvatel (podle Střediska empirickýc­h výzkumů) souhlasí s tím, abychom poskytoval­i azyl lidem ze zemí, v nichž se válčí.

To vše dohromady je samozřejmě obtížná směs pro marketingo­vé stratégy krajských voleb. Jisté je proto jediné: racionalit­y se jako obvykle nedočkáme, zato zábavy a paradoxníc­h hesel bude přehršel. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia