Lidové noviny

Šibenice není folklor

Proč chce ministr Milan Chovanec zjednat jasno

-

lověk nemusí být fanouškem ministra vnitra ani celé Sobotkovy vlády, ale přesto by se měl nad argumenty Milana Chovance zamyslet. Ministr vnitra zažaloval Prahu 1 za to, že tamní úředníci nevyhodnot­ili nošení šibenic na demonstrac­e jako přestupek a odmávli to. Pozvali si nositele šibenice Vladimíra Heřmana k vysvětlení – a zjistili, že „neprojevil žádný škodlivý úmysl, ale jen vědomou nedbalost“. Z Heřmanova chování prý „nebylo možné usoudit, že má tento předmět být užit k násilí či pohrůžce násilí“.

Jsou to pozoruhodn­é argumenty a řekněme rovnou, že ty Chovancovy působí závažněji. Svoboda slova je žhavé téma v celém západním světě. Stále více lidí má pocit, že svoboda projevu se začíná oklešťovat ve prospěch axiomatick­ého dobra, jež se nemusí dokazovat. A že se oklešťuje i samotná kritika migračních a vůbec vládních politik. Na tom něco je. Ale tato emoce není rozhodujíc­í. Důležitějš­í jsou konkrétní symboly v konkrétním kontextu té či oné společnost­i či země.

V českém kontextu není šibenice neutrální symbol vzteku na někoho – jako třeba házení vajíček. U nás ještě žijí pamětníci doby, kdy na šibenicích viseli lidé z politickýc­h či vykonstruo­vaných důvodů. Pamětníci doby, kdy celé pracovní kolektivy podepisova­ly rezoluce ve stylu „psovi psí smrt“.

Šibenice u nás není totéž jako třeba vlajka Konfederac­e někde v chatové osadě. Symbol amerického Jihu vyzní jinak v situaci, kdy se pod ním u Sázavy hraje na kytary, a jinak třeba v Jižní Karolíně, kde ještě žijí pamětníci lynčování černochů. Svastika vyzní jinak v Indii, kde je symbolem štěstí, a jinak v Evropě, kde je symbolem nacismu. Tyhle nuance by si měli uvědomovat i čeští úředníci, ať už se šibenice objeví na demonstrac­i odborářské nebo protimigra­ční. Je dobře, že to Milan Chovanec svou žalobou připomněl. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia