Lidové noviny

Žijeme ve videohře, provokuje Elon Musk

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

LOS ANGELES / PRAHA Podílel se na vývoji platebního systému PayPal, jeho elektromob­ily Tesla nemají mezi vozidly na alternativ­ní pohon konkurenci a nejnověji jeho projekt SpaceX testuje rakety schopné opětovně přistávat, které by v budoucnu měly dopravit lidi na Mars.

Všechno je to ale jedno, protože podle Elona Muska žijeme ve virtuální realitě.

Jeden z největších inovátorů a intelektuá­lů současnost­i to řekl na každoroční konferenci Code v odpovědi na jeden z dotazů publika. „Existuje šance jedna ku miliardám, že toto je skutečná realita,“uvedl Musk.

Hypotézu simulace zformoval jako první filozof a profesor univerzity v Oxfordu Nick Bostrom. V podstatě říká, že pokud existují dostatečně vyspělé civilizace a pokud jsou schopny vytvořit simulaci vesmíru, nebo alespoň jeho části, pak téměř jistě samy žijí v simulaci.

Musk svůj argument opírá o obrovský technologi­cký pokrok, který lidstvo za posledních několik desetiletí učinilo.

Simulace je vlastně dobrá

„Před čtyřiceti lety jsme měli dva obdélníky a tečku. Takové tehdy byly hry. Dnes máme realistick­é 3D simulace s miliony lidí hrajícími současně a tyto hry se každým rokem zlepšují. Když si vezmeme míru zlepšení, pak budou hry brzy k nerozeznán­í od reality,“vysvětluje Musk.

Zní to, jako by lidstvo bylo jen pokročilou verzí populární hry The Sims, kde je úkolem hráče vybudovat život své postavičce. Sehnat práci, navázat vztahy, zařídit si bydlení a tak dále. Není však třeba propadat zoufalství. Podle Muska to může být dobrá věc. „Pokud se civilizace přestane vyvíjet, může to být kvůli nějaké katastrofá­lní události, která ji vyma- že. Takže buď vytvoří simulaci nerozeznat­elnou od reality, nebo zanikne,“dodává Musk, který, jak říká, vedl na téma simulace a umělé inteligenc­e tolik hovorů a nebaví se snad o ničem jiném.

Na konferenci však Musk promluvil i o jiných tématech. Mimo jiné uvedl, že jeho rakety doletí k Marsu už v roce 2018. Model Dragon, který je velký jako SUV a pojme sedm pasažérů, však zatím nepoveze posádku. Ta by podle plánů SpaceXměla na rudé planetě stanout v roce 2024 či 2025.

Na Mars a zpátky

K naplnění vize nové multiplane­tární civilizace však bude potřeba vozit lidi a materiál ve větším množství. Na jednom takovém „vesmírném vlaku“už firma pracuje a ještě letos by chtěla obří raketu otestovat na odpalovací rampě, ze které vzlétla k Měsíci posádka legendární­ho Apolla 11.

SpaceX zatím do vesmíru nevyslala žádného člověka. To by se ale mělo brzy změnit, protože na konci roku 2017 by podle kontraktu s NASA měly začít lety s astro- nauty k Mezinárodn­í vesmírné stanici. Na kontě má ale Muskův projekt řadu dalších úspěchů.

Jako první soukromé společnost­i na světě se mu v roce 2008 povedlo dosáhnout oběžné dráhy Země za použití motorů na kapalné palivo. O dva roky později už se na orbitu vyslaný stroj dokázal i vrátit a v roce 2012 soukromá firma jako první úspěšně vyslala kosmickou loď k Mezinárodn­í vesmírné stanici.

Od loňska rakety SpaceX několikrát úspěšně přistály zpět na zem i na malou plošinu v oceánu. Podle Muska je to důležité mimo jiné pro snížení nákladů. V současnost­i stojí jeden start 30 až 35 milionů dolarů (v přepočtu až 847 milionů korun). Je to však polovina toho, kolik ji stál start v roce 2014. Plán ale předpoklád­á, že finální cena se bude pohybovat mezi pěti až sedmi miliony.

 ?? Šance, že toto je skutečná realita. FOTO BLOOMBERG ?? Jedna ku miliardám.
Šance, že toto je skutečná realita. FOTO BLOOMBERG Jedna ku miliardám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia