Lidové noviny

Plyn do aut bude zase v kurzu

Růst ceny pohonných hmot nahrává prodejcům stlačeného zemního plynu CNG a propan-butanu LPG

- MIROSLAV PETR

PRAHA Měsíce výrazného zlevňování benzinu a nafty jsou pryč. S dražšími pohonnými hmotami se vrací i finanční výhoda alternativ­ních paliv, které jsou nyní u pump k mání o 12 až 17 korun levněji oproti litru Naturalu 95.

Nárůst úspory při tankování neplatí ani tak pro propan-butan LPG, který si odstup od vyšší hodnoty benzinu udržuje delší dobu, ale především pro stlačený zemní plyn CNG, jehož cena loni a začátkem letoška klesala pomaleji, než by odpovídalo propadu zemního plynu na burzách.

Tam za loňský rok klesl rozdíl zhruba o třetinu, jenže za stejnou dobu řidiči při tankování tohoto plynu u nás téměř žádný rozdíl nepoznali. Oproti tomu benzin, nafta i LPG (částečně se také vyrábí v rafineriíc­h) reagovaly na levnější ropu prakticky okamžitě – loni snížením ceny o zhruba 17 procent.

Litr benzinu v současné době stoupá ke hranici 30 korun, ale loni do prosince zlevnil o pět korun na 27,50 koruny. Plynaři zareagoval­i na loňský mimořádně příznivý vývoj burzovní ceny zemního plynu až letos. Ale o poznání menší částkou. Společnost RWE a postupně pak další dodavatelé snížili v lednu cenu jednoho kilogramu CNG zhruba o korunu. To odpovídá zlevnění přibližně o 60 až 70 haléřů za přepočtený litr plynu. Pak následoval­o další mírné zlevnění.

V současné době tak řidiči s CNG pohonem tankují kilogram v průměru za necelých 25 korun, tedy v přepočtu na litr za méně než 18 korun. Litr konkurenčn­ího (ropného) plynu LPG přitom vychází v Česku v průmě- ru na necelých 12 korun. Dodavatelé CNG pomalejší tempo změny ceny potvrzují, ale připomínaj­í, že důvodů je víc a že stlačený zemní plyn do aut v podstatě kopíruje vývoj ceny zemního plynu pro domácnosti, kterým se spotřeba v současné době zlevňuje přibližně o deset procent.

„Ceny CNG v Česku klesají tak jako ceny zemního plynu pro domácnosti, i když je nutné brát v úvahu, že u CNG se nejedná jen o cenu komodity, ale jsou zde ještě jiné parametry na výpočet. Například cena zahrnuje i investice do výstavby stanice, odpisy a podobně. Ceny tradičních pohonných hmot od března opět stoupají a to zvyšuje poptávku po vo- zech na CNG,“uvedl Jiří Šimek z Českého plynárensk­ého svazu, který sdružuje největší dodavatele, jako je Bonett, RWE, E.ON nebo holding Vítkovice.

V Česku žene vzhůru benzin a naftu nejen dražší ropa, ale také vyšší cena na burze pohonných hmot v Rotterdamu, oslabující kurz koruny a havárie v rafinerii v Kralupech nad Vltavou, která zastavila produkci benzinu, jejž je nyní nutné ve větší míře dovážet.

To na druhé straně neovlivňuj­e cenu LPG. V jeho prodeji také panuje větší konkurence než u CNG. Propan-butan nabízí v Česku přes 800 čerpacích stanic, zemní plyn jen 120 veřej- ných stanic. Na LPG jezdí u nás přibližně 220 tisíc aut, na CNG necelých 14 tisíc.

„Nyní je jasné, že s aktuálním rychlým zdražování­m benzinu a nafty se bude cenová výhoda obou plynů opět zvyšovat,“říká Ivan Indráček, šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů, která sdružuje menší distributo­ry a prodejce pohonných hmot, včetně LPG a CNG.

Odbyt LPG, který je u nás na trhu už dlouhé roky, je několikaná­sobně větší než odbyt CNG, ale v poslední době spíš stagnuje. Na rozdíl od zemního plynu do aut, který roste z malých objemů, se ale každoročně zvedá o desítky procent. I přes to, že loni cena ne- klesla, vzrostl prodej CNG o skoro 46 procent na rekordních 30,5 tisíce tun.

S viditelným nárůstem odbytu ale letos počítají i prodejci propan-butanu. Zejména díky přístupu maďarského petrolejář­ského koncernu MOL (v Česku má přes 300 pump MOL a Pap Oil), který chce rozšířit prodej LPG u svých zhruba 30 stanic.

To je dobrá zpráva i pro dodavatele LPG. „Nechceme s plynárensk­ými firmami a jejich CNG soupeřit o cenu. Obě paliva mají význam pro řidiče a svými nízkými emisemi i pro životní prostředí,“reaguje Jiří Karlík z firmy Primagas, jenž je zároveň šéfem České asociace LPG.

 ?? Stlačený zemní plyn zkapalněný ropný plyn ??
Stlačený zemní plyn zkapalněný ropný plyn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia