Lidové noviny

Nejvíce Česku dluží Kuba

-

dostal opět předvolání od amerických úřadů, tentokrát aby vysvětlil obchodován­í v embargovan­ých zemích, jako je Kuba, Írán, Severní Korea či Sýrie. Čínská značka, které v Česku propůjčil tvář Jaromír Jágr – i když sám používá konkurenčn­í iPhone – tak čelí dalšímu problému na stále ještě nejlukrati­vnějším trhu světa. Kromě globálně třetí příčky v prodeji mobilních telefonů je totiž i na předních příčkách v prodeji infrastruk­tury, zařízení pro telekomuni­kační sítě. A právě tady už před několika lety vznikly obavy z dumpingový­ch cen imožné špionáže. Zatímco v Evropě je Huawei jedním z předních dodavatelů operátorů a u nás dokonce téměř monopolní, za oceánem se prosazuje těžce. Ihned poté, co do centrály v Šenčenu dorazil dopis z amerického ministerst­va obchodu, reagovala na něj čínská média nařčením z protekcion­ismu. Na první pohled to tak vypadá, nicméně všichni vědí, že pokud chtějí podnikat v USA, musejí se řídit tamními pravidly a omezeními, jako jsou embarga. To je ostatně hlavní způsob, jak je Američané vymáhají, a proto mají smysl. Není důvod, aby měli Číňané výjimku. V tom jim nepomůže ani Jágr.

státy

ke konci loňského roku 37,1 miliardy korun. O rok dříve to bylo téměř 35 miliard korun a nejvyšší dluh má letitý spojenec v budování míru a socialismu Kuba. Vyplývá to ze zprávy ministerst­va financí o stavu a vývoji zahraniční­ch pohledávek, kterou ve středu dostane vláda. Meziroční nárůst byl podle úředníků zapříčiněn navýšením o úroky 580,2 milionu korun a hlavně změnou kurzu o zhruba 1766,2 milionu korun, protože většina pohledávek je vedena v amerických dolarech.

publice mu dlužily České re-

pilíř se státním příspěvkem mělo na konci prvního čtvrtletí 4,614 milionu lidí, o 29 tisíc méně než na konci loňského roku. V transformo­vaných fondech, kam již lidé nemohou vstupovat, bylo 4,21 milionu lidí, což je o 73 tisíc méně než na konci roku 2015. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojiště­ní od roku 2013 nahradilo, má dalších 405 tisíc lidí, o 44 tisíc více než loni v prosinci.

penzijního systé-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia